Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TCMB'nin 7 ay süren faiz indirimlerinin ardından ilk kez indirimlere ara vermesiyle geçen hafta yönünü aşağı çeviren kur 3.07'nin de altına geriledi.

Geçen hafta Başkanlık sistemine dair açıklamalar, Musul operasyonu ve TCMB'den faiz indirimi beklentisiyle 3.1140 ile tarihi rekor seviyeye yükselen kur kademeli olarak düşüşünü sürdürüyor. Merkez Bankası'nın Ekim toplantısında faiz oranlarını değiştirmeme kararının ardından kur 3.06'nın altına gerilemişti.

Küresel piyasalarda ise dolar, Fed'den bu yıl içinde faiz artışı beklentisiyle euro karşısında yedi ayın zirvesine yaklaştı.



Yeni haftaya 3.0760'tan başlayan Dolar/TL saat 16:30 itibariyle, %0.17 düşüşle 3.0696'dan euro ise %0.1 düşüşle 3.3441'den işlem görüyor.

Capital Economics ekonomisti William Jackson, Cuma günü yayınlanan raporda siyasi endişeler, cari açık ve Fed'in faiz artırımı beklentileriyle 2017'de dolar/TL'de 3.50 seviyesinin görülebileceğini söyledi.



"TL'DE DEĞER KAZANCI KALICI OLMAZ" 

Fed yetkililerinden James Bullard bugünkü değerlendirmesinde önümüzdeki 2-3 yılda düşük faizin norm olarak kalmayı sürdüreceğini belirterek "Şimdilik ihtiyaç olan yalnızca bir faiz artışı" yorumunu yaptı.

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, yolladığı bir notta "Yaklaşan FOMC Kasım toplantısı ve ABD Başkanlık Seçimleri’nin Gelişmekte olan ülkeler üzerinde baskı yaratma potansiyeli nedeniyle TRY’deki günlük değer kazancının kalıcı olmasını beklemiyoruz." ifadesini kullandı.