Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, yeni ABD Başkanı daha fazla teşvik içeren maliye politikası uygularsa, faiz artırımına gitme eğimi gösteriyor.

ABD merkez bankacıları, böyle bir adımı memnunlukla karşılışıuyor, zira bu durum, ekonomiye destek yükünün bir kısmını Fed'in üzerinden alıyor. Ancak, bu adımın atılması durumunda, daha büyük çaplı bütçe açığının getirdiği fazladan talebin daha düşük teşvikli para politikası tarafından dengeleneceği de kaydediliyor.

Sebeb şu: Ekonominn zaten kapasitesine yakın bir seviyede seyretmesi ile birklikte, şimdilerde ek bir desteğe ihtiyaç yok.

Boston fed Başkanı Eric Rosengren, 15 Ekim'deki değerlendirmesinde, "Daha genişlemeci bir maliye politikamız olursa, genişlemeci bir para politikasına ihtiyaç duymayız" dedi.

Pacific Investment Management Co.'da küresel ekonomik danışman Joachim Fels, "Para politikasından maliye politikasına bu gibi bir geçiş, düşük faizin uzun bir süre devam edeceği beklentisi ile yatışmış ve ayartılmış finans piyasaları için sıkıntı yaratabilir" dedi.

Bu durum ayrıca, kanun yapıcılarda ekonomiyi genişletmeye yönelik çabalarının aksine davrandığı algısının yayılmasından dolayı, Fed için siyasi sorunlar yaratabilir.