Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABDde başkanlık seçimlerine iki hafta kala başkan adaylarının kampanyaları yoğun bir şeklide devam ediyor.

Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Donald Trump, Florida eyaletinde seçmenlerle bir araya geldi. Tampa kentindeki konuşmasında medyaya yüklenen Trump, yarışı Demokratların adayı Hillary Clintonın önünde götürmesine rağmen medya organlarının sahte anketlerle bunu örtbas ettiğini ileri sürdü.

Dünyada en sahtekar insanların arasında medyanın da yer aldığını iddia eden Trump, "Onlar en kötüsü. Onlar yalancı Hillarynin kazanması için seçime hile bulaştırmaya çalışıyorlar." dedi.

St. Augustine kentindeki etkinliğinde de medyaya eleştirisini sürdüren Trump, medyadaki anketlere aldanılmamasını istedi. Trump, "Aslında biz kazanıyoruz." diye konuştu.

Hillary Clintonın kamu görevindeyken birçok şaibeli işe bulaştığını söyleyen Trump, sistemin nasıl hileli olduğunu görmek için de birçok suçuna rağmen Clintonın başkanlık için yarışmasına müsaade edilmesine bakmanın yeterli olacağını belirtti.

Rakibi Clinton için "O herhangi bir insandan daha fazla yalan söylüyor." diyen Trump, Federal Araştırma Bürosunun (FBI) da Clintonın kişisel e-postasını kullanmasına yönelik soruşturmada adil davranmadığını dile getirdi.

Trump, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin dış politikasını eleştirdi. Obamanın DEAŞ ile mücadelede ne yaptığını bilmediğini savunan Trump, örgütten kurtarma hazırlığı aylar öncesinden duyurulan Musula bakıldığında yönetimin yanlışının görülebileceğini anlattı.

Donald Trump, şunları kaydetti:

"Musulda batağa saplanmış durumdayız. Düşman düşündüklerinden daha çetin çıktı. Hazırlanmak için çok zamanları vardı. Her yerde insanları canlı kalkan olarak kullanıyorlar. Sahada korkunç bir durum var. Kente gireceğimizi niçin söylemek zorundaydık? Niçin önce girmedik ve bir hafta sonra kamuoyuna liderlerini yakaladığımızı duyurmadık? Ben bir Ivy League (ABDnin en iyi okullarının dahil olduğu liste) okuluna gittim ama durumu daha iyi tarif edemeyeceğiniz kelimeler var; yönetimimiz aptal, bunlar aptal insanlar."

Hillary Clinton, New Hampshireda

Demokratların başkan adayı Hillary Clinton ise seçim çalışmalarını New Hampshire eyaletinde sürdürdü.

Eyaletin Manchester kentinde partililere hitap eden Clinton, Trumpın Musul operasyonun kötü gittiğine dair sözlerine yüklendi.

Trumpın aslında daha savaş başlamadan yenilgiyi deklare ettiğini savunan Clinton, "O böylelikle vasıfsız bir başkumandanın ne anlama geleceğini tüm dünyaya gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Clinton, Donald Trumpın seçimlerde hile yapılacağı iddialarına da değindi.

Trumpın seçim sonuçlarını kabul edeceğini söylemeyi reddeden ilk başkan adayı olduğuna dikkati çeken Clinton, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendisi, seçim sonuçlarına saygı göstereceğini söylemekten kaçınan, Demokrat veya Cumhuriyetçi, başkanlık için yarışan ilk kişi oldu. Demokrasimiz için o doğrudan bir tehdit. Seçimlerde hile yapıldığına dair tüm konuşmaları sadece mitinglerinde kendisini desteklemeye gelenleri kışkırtmaya yönelik. Bu bizim demokrasimize doğrudan tehdittir."

Obama ve Biden, Clinton için sahada

Öte yandan, ABD Başkanı Barack Obama ve Yardımcısı Joe Biden da Hillary Clinton için etkinliklere katıldı.

Obama, California eyaletinde San Diegoda yaptığı konuşmada Clinton için oy istedi. Hillary Clintonın iyi bir başkan olacağını vurgulayan Obama, ABD Kongresinde de Demokratların çoğunluğu yeniden ele geçireceğine inandığını kaydetti.

Barack Obama, Clintona destek olmak için cuma günü de çekişmeli eyaletlerden Floridaya gidecek.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise Ohio eyaletinde Clinton için destek arayışındaydı. Cleveland kentinde Clintonın kampanya ofisinde konuşan Biden, Trumpın seçilmesi halinde başkanlığının "kabus" olacağını söyledi.

Biden ayrıca eyaletin Toledo ve Dayton kentlerinde de Clinton için konuşmalar yaptı.

AA