Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

BNP Paribas Emtia Piyasaları Müdürü Harry Tchilinguirian, OPEC ve Rusya arasında devam eden petrol üretiminin dondurulmasına yönelik görüşmelerin, karşılıklı yapılan ılımlı açıklamalara rağmen bir anlaşmayla sonuçlanmasının "zor bir ihtimal" olduğunu söyledi.

Rusya’nın OPEC tarafından gelecek bir üretim dondurma kararını uygulaması olasılığını AA muhabirine değerlendiren Tchilinguirian, Libya, Nijerya ve İran gibi pek çok OPEC üyesinin petrol üretimini artırmak istediğine dikkati çekti.

OPEC üyesi olmayan ancak dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından birisi konumundaki Rusya'nın ise kartel üyeleri arasında petrol üretiminin dondurulmasına yönelik resmileşecek bir anlaşmayı destekleyeceklerini sıklıkla dile getirdiğini hatırlatan Tchilinguirian, "Rusya’nın üretimini dondurması, petrol piyasalarının dengelenmesi açısından yetersiz kalacaktır. Dolayısıyla OPEC ve Rusya arasında karşılıklı yapılan ılımlı açıklamalara rağmen petrolde bir anlaşma olması zor ihtimal." değerlendirmesinde bulundu.

OPEC üyesi ülkeler arasında petrol tedarik seviyesini ölçen ortak bir sistem olmadığını da vurgulayan Tchilinguirian, şöyle devam etti:

“Ortak bir ölçüm sistemi olmadığı için, bazı ülkeler ellerindeki üretim rakamlarını yüksek açıklayarak kasım ayındaki görüşmeler öncesi avantaj sağlamaya çalışabilir. Örneğin Irak, ortak bir ölçüm sistemine kesinlikle karşı çıkıyor. Kasım ayında gerçekleşecek OPEC toplantısında, sırf örgütün itibarını korumak amacıyla bir anlaşma çıkabilir. Ancak son tahlilde, yapılacak anlaşmanın petrol piyasalarındaki dengeyi temelden değiştirebilmesi çok zor.”

- “OPEC anlaşmasına katılmak Rusya’nın zararına”

Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marcel Salikhov da "OPEC nezdinde yapılacak bir üretim dondurma veya kısma anlaşmasına katılmak Rusya’nın zararına olacaktır." görüşünü dile getirdi.

Özellikle son 2 yılda, Rus ekonomisinin beklenenden daha dayanıklı olduğunun görüldüğüne işaret eden Salikhov, “Rusya’daki farklı şirketler arasında üretimi kısmaya yönelik bir işbirliğinin sağlanması çok zor. Rusya’nın petrol üretimi 2018’e kadar artmaya devam edecektir." ifadesini kullandı.

Salikhov, OPEC arasında bir anlaşmanın ise Suudi Arabistan ve İran’ın pozisyonuna bağlı olacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Suudi Arabistan, yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle konumunu değiştirmiş durumda. Ancak, eğer OPEC arasında belirli bir üretim seviyesi konusunda anlaşma sağlanamazsa, 2015 sonunda OPEC’in bir anlaşmaya varamaması üzerine yaşandığı gibi petrol fiyatlarında tekrar önemli bir düşüş görülebilir. Yine de Rusya’nın OPEC’in herhangi bir kararından bağımsız hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Geçen ay Cezayir’de bir araya gelen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri, son 2 yılda yarı yarıya azalan ham petrol fiyatlarını yukarı çekmek için günlük ham petrol üretiminin 33,6 milyon varilden 32,5 milyon varile düşürülmesi konusunda anlaştıklarını açıklamıştı.

İstanbul'daki 23. Dünya Enerji Kongresi'nde OPEC yetkilileriyle ile biraya gelen Rusya ise bu ay sonunda Viyana'daki resmi toplantıda alınacak bir üretim dondurma kararını destekleyeceği sinyali vermişti.

AA