Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, son yıllarda petrol piyasasının yaşadığı gelişime dikkati çekerek, "Bir dağıtım şirketimiz beklentinin üzerinde bir fiyatla müşterisini buldu, demek ki piyasaya hala güven var, EPDK'nın düzenlemelerine karşı da piyasanın tam güveni var." dedi.

Yılmaz, Petrol Sanayi Derneği'nin (PETDER) 20'nci kuruluş yılı için verilen davette bir konuşma yaptı.

2003 yılında petrol sektörüne yönelik düzenleme ve denetleme yetkisinin EPDK'ya devredildiğini hatırlatan Mustafa Yılmaz, o günden bu yana el birliğiyle daha güvenilir hizmet sunmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Yılmaz, petrol piyasasında fiyatların aşırı yükseldiğinde EPDK tarafından geçmişte uygulanan tavan fiyatı uygulaması ile ilgili olarak da "Biz bunu serbest piyasaya müdahale olarak görmüyoruz ve görmeyeceğiz, bunun birtakım faydalarını yaşamaktayız." diye konuştu.


Serbest piyasa koşullarında akaryakıt fiyatlarına riayet ederek, gerekmedikçe fiyatlara müdahale etmediklerini ifade eden Mustafa Yılmaz, "Müdahale ettiğimizde de sektördeki bazı hastalıkları teşhis etmiş olduk ve sektörün daha sağlıklı işlemesine yönelik müdahalelerimiz oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Petrol piyasasının yaşadığı gelişime dikkati çeken Yılmaz, "Bir dağıtım şirketimiz beklentinin üzerinde bir fiyatla müşterisini buldu, demek ki piyasaya hala güven var, EPDK'nın düzenlemelerine karşı da piyasanın tam güveni var. Geçmişte tavan fiyatı kararı ile ilgili aldığımız kararın sektöre ciddi katkılar sunduğuna inanıyorum." ifadelerini kullandı.

- Akaryakıt istasyonlarının kalitesinde artış var

EPDK Başkanı Yılmaz, günümüz itibarıyla hem akaryakıtta hem de akaryakıt istasyonlarında verilen hizmette ve üründe rekabet olduğunu, buna ek olarak da akaryakıt istasyonlarının yalnızca akaryakıt alınan yerlerin ötesinde bir mana ifade ettiğini belirtti.

Akaryakıt istasyonlarında "temiz tuvalet" kampanyası başlatıldığında bu girişimin ticariliğinin anlaşılmakta zorlanıldığını hatırlatan Mustafa Yılmaz, bugün bu çalışmanın ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını, bunu görmenin de memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

EPDK'nın yalnızca ceza uygulayan bir kurum olmadığını da vurgulayan Yılmaz, kurum olarak hiç bir zaman ceza vermekten yana olmadıklarını, tam aksine hiç ceza vermek zorunda kalmadıkları bir piyasanın oluşması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi.

Ancak bu kadar büyük bir piyasada bazı ihlallerin ortaya çıkmasının normal olduğunu dile getiren EPDK Başkanı Yılmaz, bunlara karşı tüketiciyi korumak için çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

AA