Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AB Komisyonu, şirket gelirlerinin vergilendirilmesi hakkında Avrupa Birliği'nde (AB) ortak kurallar belirlenmesine yönelik kurumlar vergisi düzenlemesi teklifinde bulundu.

AB Komisyonu, çok uluslu şirketlerin ülkeler arasındaki farklılıkları kullanarak, düşük vergi ödemelerinin önüne geçmek için hazırladığı "Ortak Birleştirilmiş Kurumlar Vergisi Matrahı" adlı düzenleme teklifini açıkladı.

Teklife göre, AB’de faaliyet gösteren ve yıllık gelirleri 750 milyon avronun üzerinde olan şirketler ve şirket iştirakleri vergilendirilecek gelirlerini ve muafiyetlerini aynı şekilde hesaplayacak.

AB ülkeleri kendi kurumlar vergisi oranlarını belirleyebilecek ancak ortak vergi beyannamesi belirlenmesi farklı ülkelerdeki yasal boşlukların giderilmesine ve vergilerin adil bir şekilde gelirin sağlandığı yerde ödenmesine olanak sağlayacak.

AB Komisyonunun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici, düzenlemeyle ilgili, "Teklif ettiğimiz sistem işletmeleri destekleyecek, yatırımcılara cazip gelecek, büyümeyi artıracak ve geniş ölçekli vergiden kaçınmanın önüne geçecek." değerlendirmesinde bulundu.

AB kamuoyunda büyük şirketlerin düşük vergi ödedikleri ve vergi ödemekten kaçındıkları yönünde bir algı bulunuyor.

AB’de kurumlar vergisi düzenlemeleri yapmak için tüm üye devletlerin oy birliği gerekiyor. Böyle bir süreçte pazarlıklar ve görüşmeler uzun yıllar alabiliyor.

AB Komisyonu, benzer bir vergi düzenlemesi teklifini 2011 yılında da sunmuştu. Ancak, üye ülkelerden yeterli desteği görmeyen düzenleme teklifi rafa kaldırılmıştı.

AA