Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(Güncellendi 14:12)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık vermek üzerine çalışıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçtiğimiz hafta yaptığımız toplantıda, Türkiye'nin yeni güvenlik anlayışı üzerinde durmuş, tehditleri kaynağına imha edeceğimizi ifade etmiştim. Bu yeni güvenlik anlayışı, Türkiye'nin Suriye'de ve Irak'ta bulunma nedeninin ifadesidir. Şimdi bataklığı kurutma döneminin yaşandığı sürecin içindeyiz. Sabredelim, bekleyelim, buraya gelsin, öyle müdahale edelim yok, geçti. Biz bir demokrasiyle açılım süreci başlattık mı, çözüm süreci dedik mi, netice aldık mı alamadık. Bunların hepsi birer adımdı ama bizi anlamadılar. Gaziantep'te o kına töreninde 56 kardeşimizin orada bir canlı bombayla şehit edilmesi olayı artık bu işin bitiş noktası oldu. Ve hemen madem ki DEAŞ denilen bu terör örgütü böyle bir adım attı, biz Suriye'ye yaptığımız ön hazırlıklardan sonra Cerablus'tan gireceğiz. Cerablus'a Cerablus halkı yerleşti, artık okullarıyla, hastaneleriyle bütün hizmetleri yaptık, bir taraftan Kızılayımız, alt üst yapıyla hizmetler sürüyor. Ardından El Rai'ye girildi, Rai'den Dabık'a doğru inildi. DEAŞ ciddi bir direnç gösterdi ama Dabık aşıldı, şimdi de Dabık'tan El Bab'a doğru gidiliyor. Bu arada bir terör örgütü YPG/PYD'ye karşı da gerekli mücadele nerede karşımıza çıkarsa orada veriliyor. Şimdi El Bab'dan Münbiç'e doğru" dedi.

Erdoğan, "Bizim Halep'le ilgili bir sorunumuz yok ama itirazlarımız var. Sayın Putin'le de görüştüm, artık Halep halkını huzura kavuşturalım. Ama Halep Haleplilerindir. Bunu açıklamamız lazım. Halep'in üzerinde bir hesaba girmek doğru olmaz. Bizim Halep'le akrabalık bağlarımız var. Halep'te bir işgal yapılırsa, bu insanların geleceği yer Gaziantep, Kilis'tir" şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Sadece bizim faturalı olarak harcadığımız para 13-14 milyar doları buldu, bir o kadar belediyelerimizin, STK'larımızın harcamaları var. AB'den destek gelse de gelmese de biz Suriyeli kardeşlerimize destek vereceğiz Hatta ve hatta, kamplarda bulunanlara vatandaşlık çalışmamızı bakanlığımız yürütüyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin Suriye'de ve Irak'ta olması için gerekli nedenlere sahiptir. DEAŞ operasyonunda yer alan diğer ülkelere, bize çıkarılan engeller niye çıkarılmıyor. Onlar onbinlerce kilometreden gelip söz sahibi olacak, Türkiye ise olmayacak. Böyle bir şey olabilir mi, yok öyle yağma. Bu tezgah eski Türkiye'de işleyebilirdi. Ama bugün kabul edilebilmesi mümkün değil. Türkiye'yi 200 yıldır gerileten, örseleten, hakkını arayamaz hale düşüren anlayışı, en son da 15 Temmuz'da nihai kararını vererek tarihin karanlık sayfalarına gömmüştür. Gerekirse sahada göze göz, dişe diş, gerekirse diplomasi masasına yumruğumuzu indirerek bu hakkı koruyacağız" dedi.