Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye ekonomisinin potansiyelinin bugün ortaya konulan büyüme rakamlarının çok daha üstünde olduğunu belirterek, "Ancak yoğurdu üfleyerek yemeye devam ettiğimiz için finans dünyamızdan yeteri kadar istifade edemiyoruz. Onlar da reel sektörümüzün gücünden yeteri kadar beslenemiyor." dedi.

İTO ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetim kurulları, ortak bir toplantıda bir araya geldi. İTO'nun Eminönü'deki merkez binasında gerçekleştirilen toplantı, İTO Başkanı Çağlar ve TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın başkanlığında gerçekleşti.

İbrahim Çağlar, yaptığı konuşmada, bugünün ana gündeminin Türkiye'de üretimin desteklenmesi, istihdamın ve ihracatın artırılması olacağını, büyümenin daha da güçlenerek devam edebilmesi için neler yapılması gerektiği, atılması gereken ortak adımların neler olacağının konuşulacağını, reel sektör-finans kesimi iş birliğinde aksayan yönleri ortaya koyacaklarını ve bu aksaklıklara birlikte çözüm arayacaklarını anlattı.

- "Kimsenin niyeti bağcıyı dövmek değil"

Finans sektörünün reel kesimle birlikte ekonominin ayrılmaz iki dişlisinden biri olduğunu belirten Çağlar, şöyle devam etti:

"Tabii zaman zaman aradaki diyaloğun azaldığına şahit oluyoruz. Reel kesim krediye ulaşamamaktan finans kesimi de sıkı düzenlemeler ve küresel koşullardan dert yanıyor. Oysa kimsenin niyeti bağcıyı dövmek değil, herkes iş yapmanın derdinde. Reel kesim fona ulaşmak, bankalar da kredi dağıtmak istiyor. Varolan yanlış anlaşılmaların bir diyalog eksikliğinden kaynaklandığını çok iyi biliyoruz. İşte bu ortak zeminde, aradaki diyaloğu geliştirebilir, enerjimizin tamamını sorunlarımızı çözmeye yönlendirebiliriz. Türkiye ekonomisinin potansiyeli bugün ortaya koyulan büyüme rakamlarının çok daha üstünde. Ancak yoğurdu üfleyerek yemeye devam ettiğimiz için finans dünyamızdan yeteri kadar istifade edemiyoruz. Onlar da reel sektörümüzün gücünden yeteri kadar beslenemiyor."

İbrahim Çağlar, bazı uygulama ve düzenlemeleri bu potansiyeli boğmayacak şekilde revize etmek gerektiğini söyledi.

Özünde üretim ve reel sektör olmayan, sürekli kar odaklı bir anlayışla hareket eden Batı'nın finans sisteminin dünyayı içinden çıkılamayan bir krizle baş başa bıraktığını ifade eden Çağlar, "O yüzden bugün daha adil, daha vicdanlı bir ekonomi anlayışıyla daha çok yatırımı esas alan bir sistemi konuşmak bir inisiyatif değil, bir gerekliliktir diye düşünüyorum." dedi.

Ortak toplantının ardından İTO ve TBB yönetim kurulları, yapılan görüşmeyi değerlendirmek üzere ayrı ayrı toplandı.

AA