Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, turizm sezonu bitmiş olmasına rağmen Antalya'ya günlük 25-30 bin kişinin geldiğini belirterek, "Her şeye rağmen, 6 milyonun üzerinde turisti Antalya'da ağırlamış olacağız." dedi.

Türel, Yörük Sanayici ve İşadamları Derneğinin (YÖRSİAD) Konyaaltı ilçesindeki bir otelde düzenlenen ekim ayı olağan toplantısında yaptığı konuşmada, 2016'nın Antalya ve Türkiye için zor bir sene olduğunu belirtti.

Bu yıl üst üste beklenmedik hadiseler yaşadıklarını dile getiren Türel, "Bu sene ülkemizin, Antalya'nın başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemiştir." diye konuştu.

Türel, bu yıl Türkiye'nin 12 fevkalade üzücü hadise yaşadığını ve hepsinin de uluslararası platformlarda üzüntü ile karşılandığını vurgulayarak, böylesine sıkıntılı bir seneyi atlatmanın hiç kolay olmadığını söyledi.

- "Turizm sezonu bitmiş olmasına rağmen, günde 25-30 bin kişi geliyor"

"Umudumuzu yitirmeyeceğiz, mutlaka geleceğe moralle bakmak zorundayız. Geleceğe umutla ve moralle bakmamızı gerektirebilecek bir tabloyu da gözardı etmemeliyiz." diye konuşan Türel, şöyle devam etti:

"Turizm sezonuna -geçen seneki rakamlarla karşılaştırdığımızda- mart-nisan aylarından itibaren yüzde 65'lik bir gerileme ile başladık ve bu aylık gerileme oranı her ay düştü. Yüzde 60, 55, 45, 40 ve eylül ayına geldiğimizde aylık gerileme geçen seneye göre yüzde 65'lerden yüzde 23'lere geriledi. Aradaki fark yavaş yavaş kapanıyor. Ama her şeye rağmen yüzde 23 gerideyiz. Dolayısıyla tedbirli olacağız ama umudumuzu da kaybetmeyeceğiz. Turizm sezonu bitmiş olmasına rağmen, Antalya'ya 25-30 bin kişi bir günde geliyor. Her şeye rağmen, 6 milyonun üzerinde bir turist sayısını Antalya'da ağırlamış olacağız."

- "Yoluna emin adımlarla devam eden bir ülke"

Türel, kaç buzdolabı, televizyon ve beyaz eşya satıldığının bir ülkenin ve bir şehir ekonomisinin dinamizminin en iyi göstergeleri olduğunu dile getirerek, bu sene geçen seneye göre yüzde 9'luk bir artışla 25 bin otomobil satışının gerçekleştirildiğini aktardı.

Her şeye rağmen ülke ekonomisinin dimdik ayakta olduğunu anlatan Türel, şunları kaydetti:

"15 Temmuz'da yaşadığımız talihsiz işgal girişimine rağmen Türk milleti büyüklüğünü en güzel şekilde ortaya koymuş, demokrasisine sahip çıkmış. Demokrasisine sahip çıkarken ekonomisine de sahip çıkmıştır. Özellikle ekonomik değerlerde en ufak bir sıkıntı olmaması, en ufak bir büyük düşüş olmaması, bu milletin ekonomisine sahip çıkması vesilesiyle oldu. Çünkü biz, 2001 yılında bir anayasa kitapçığı fırlatıldı diye, 7 bin 500 faizli banka kredilerini ödemiş işadamları olarak bugünlere geldik. O yüzden şimdi adeta ciddi bir cephe savaşının içerisindeki bir ülke ama yoluna emin adımlarla devam eden bir ülke."

- "Büyüme neredeyse tamamen özel sektör marifetiyle gerçekleşiyor"

Menderes Türel, neredeyse bin yıldır, Türkiye'nin bu coğrafyada gelişmesini istemeyen güçlerin olduğunu vurgulayarak, yüzyıllardır bunlarla uğraştıklarını belirtti.

Bu güçlerin bugün de olduğunun, gelecekte de olacağının altını çizen Türel, şöyle devam etti:

"Ama şükürler olsun, ülke bugün kendi dinamizmini keşfetti. Dünyada ekonomisi en çok büyüyen ülkeler arasında birinci, ikinci, üçüncülük mertebelerinde giden bir ülkeden bahsediyoruz. Niye kendi dinamizmini keşfetti diyoruz? Çünkü, Türkiye'nin bugün büyümesi yüzde 90'ın üzerinde özel sektörün sayesinde gerçekleşiyor. Eskiden biz büyümeyi devlet imkanlarıyla sağlardık. Devlet şeker, kağıt, çimento fabrikası kurardı. Artık bunlar tarihte kaldı. Hatta şimdi devlet elindeki fabrikaları, bir gelir de elde edecek şekilde, özel sektöre devrederek bu işlerin içinden çıkıyor. Bu büyüme neredeyse tamamen özel sektör marifetiyle gerçekleşiyor. O yüzden sanayiciler ve işadamları bu ülkenin geleceğine büyük bir umutla bakmamıza vesile oluyorsunuz."

Türel, konuşmasının ardından derneğin yeni üyelerine rozetlerini taktı.

AA