Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed'in bu yıl içinde faiz artışı yapacağına dair beklentilerin artması doların küresel anlamda güç kazanmasına neden olurken Türk Lirası da dolar karşısında değer kaybediyor.

Dün ABD'de konut satışlarının 9 yılın en yükseğine yakın seviyede kalması ve PMI hizmet endeksinin bir yılın zirvesine yükseldiğini gösteren veri, Fed'in Aralık ayına kadar faizleri artırma beklentilerini destekledi.

Gelişmekte olan ülke paraları da dolar karşısında değer kaybediyor. Türk Lirası gelişen ülke para birimleri arasında dolara karşı %0.6 ile en fazla değer kaybeden ikinci para birimi.



Dolar/TL güne 3.0910'la başlamasının ardından saat 10:26 itibariyle 3.1049'a yükseldi. Euro da %0.6 yükselişle 3.38'e çıktı.



Bugün TCMB Enflasyon Raporu ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın açıklamaları öne çıktı. Merkez Bankası 2017 yılı için enflasyon tahminini %6'dan %6.5'e yükseltti. Çetinkaya tek faizden fonlama yapma noktasına oldukça yakın olunduğunu ve sadeleşmenin büyük ölçüde tamamlandığını söyledi.

Destek Menkul Değerler'de Araştırma Müdürü olan Murat Tufan 2017 tahmininin yukarı yönlü revize edilmesi ve sadeleştirme sürecinin büyük ölçüde tamamlandığı ifadesinin sadeleştirme sürecinin yavaş yavaş sonuna yaklaştığına yönelik mesaj olarak değerlendirebileceğini söyledi.

Tufan Dolar TL'de düşüşlerin hız kazanabilmesi için 3.0850 destek seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi gerektiğini söyledi.

Tufan "Geçilmediği sürece yukarı yönlü hareketler tekrardan 3.1120 rekor bölgesine doğru sürebilir. 3.0850 desteğinin kırılması halinde 3.0720 – 3.0650 bant aralığı ön plana çıkabilir. Öte yandan yarın ABD’den açıklanacak olan üçüncü çeyrek büyüme rakamları Dolar TL kuru üzerinde belirleyici olacaktır. ABD ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümesi halinde yükselişlerin devamı görülebilir." ifadesini kullandı.





Yurtdışında ABD'de işsizlik maaşı başvuruları, dayanıklı mal siparişleri ve bekleyen konut satışları verileri öne çıkıyor. Kur geçtiğimiz hafta Başkanlık sistemi açıklamaları ve jeopolitik  gelişmelerle 3.1140 ile tarihi zirveyi test etmişti.