Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Stratejistlere göre, Fed açısından piyasaların faiz artırımını nasıl fiyatladığı konusu geçtiğimiz yıl Aralık ayında gerçekleşen faiz artırımı öncesindeki kadar önemli değil.

Geçtiğimiz yıl, ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, Fed'in geçtiğimiz 20 yılda vadeli piyasalar faiz artırımını yüzde 70'in üzerinde fiyatlamadan faiz artırımına gitmediğini söylemişti. Pazartesi itibariyle piyasalar bu eşiği geçti. Vadeli işlemlere göre Fed'in Aralık toplantısında faiz artırma ihtimali yüzde 72.5'e yükseldi.

BMO Capital Markets ABD baş faiz stratejisti Ian Lyngen 24 Ekim'deki mülakatında, "Fed açısından sihirli bir sayı var mı bilmiyorum, ama bu seviyelerde piyasaların perspektifinden bakıldığında, Fed kesinlikle piyasaları faiz artırımına hazırlama konusunda övgüye değer bir iş çıkardı" dedi.

Lyngen, piyasa fiyatlaması Fed'in Aralık'ta faiz artırması için artık "kesinlikle bir engel değil" dedi. Lyngen, "Eğer piyasaları şaşırtacakları konusunda endişeleri bulunduysa, bu konu artık bir endişe olmaktan çıktı" dedi.

Lyngen, ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarının "Fed'in faiz kararına etkide bulunmayabileceğini" söyledi ve önümüzdeki haftalarda yaşanacak gelişmelerin piyasaların faiz beklentisinde somut bir değişime neden olmayacağını beklediğini açıkladı.

Bank of America Merrill Lynch (BofAML) ABD yöneticisi Michell Meyer 25 Ekim'deki röportajında, Fed'in Eylül ayı toplantısının artından yaptığı açıklamada ve basın toplantısında "oldukça açık" mesajlar verdiğini ve yetkililerin yıl sonundan önce faiz artırma niyetini açıkça işaret ettiğini söyledi. Meyer, o günden bu yana gelen açıklamaların faiz artırım mesajını daha da güçlendirdiğini belirtti.

Meyer, mevcut piyasa fiyatlamasının "uygun" olduğunu ve bu fiyatlamasının Fed'in piyasaları ikna etme çabasının bir sonucu olduğunu söyledi.

BofAML yöneticisi, Fed'in faiz artırım kararı için belli bir toplantıyı işaret etmemek için "çok dikkatli" davrandığını, piyasaların ortak görüşünün Fed'in Eylül toplantısının ardından faiz artırmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğu yönünde olduğunu belirtti.

Meyer, Kasım ayı toplantısına kadar ekonomik verilerde kayda değer bir değişim beklemediğini, istihdam artışında güçlenmenin devam etmesini beklediğini söyledi. Meyer, verilerin genel anlamda Aralık'ta faiz artırımını desteklediğini, enflasyon rakamınınsa Kasım'da faiz artırımını desteklemesi için "aşırı güçlü" olması gerektiğini ama kendisinin bu olasılığın gerçekleşmesini beklemediğini kaydetti.

BNY Mellon kıdemli piyasa stratejisti Marvin Loh 25 Ekim tarihli mülakatında, mevcut piyasa fiyatlamasının Fed'in faiz artırımını kolaylaştırdığını çünkü bu yönde bir politika hamlesinin piyasaları şaşırtmayacağını söyledi. Loh, bu görünüme rağmen faiz artırımı hamlesinin "ekonomik olarak doğru gerekçelere sahip" olması gerektiğini belirtti.

Loh, ABD büyümesinin trendini sürdürebilmesi için 3. çeyrekte yüzde 2-2.5 aralığında gelmesi gerektiğini, istihdam artışının da 2015 veya 2016'nın ilk yarısındaki artış oranlarını yakalayamasa da, 2016'nın 2. yarısındaki trendini sürdürmesi gerektiğini kaydetti.

Loh, ardarda 50-70 bölgesinde gelecek istihdam verilerinin Fed'in ekonomide temel bir değişiklik olup olmadığını sorgulamasına neden olacağını söyledi.

Loh, "Ilımlı ekonomik büyüme, istihdam artışı, istikrarlı ve güçlü enflasyon 2016'da faiz artırmak için ihtiyaç duyulan gelişmeler" dedi.

Loh'a göre, Kasım'da faiz artırımı uzak bir olasılık ancak Fed'in finansal piyasalardan bağımsız olduğunu göstermek istemesi Kasım faiz artırımını destekleyecek bir argüman olabilir.

Loh, Fed'in, Evans'ın 2017 sonuna kadar 3 faiz artırımı olacağı tahmini kadar agresif olamayacağını düşünüyor ve 2016 yılında 1, 2017 sonuna kadar toplamda 1-2 faiz faiz artırımı bekliyor.

JP Morgan ABD baş ekonomisti Michael Feroli, Evans'ın 2017 sonuna kadar 3 faiz artırımı beklentisine katılırken, Aralık'ta faiz artırılması ihtimalinin "O toplantıya kadar şimdi olduğundan daha da yüksek olacağını" düşündüğünü ifade etti.

Feroli, Aralık toplantısına kadar gelecek istihdam verilerinin risk oluşturacağını belirtirken, istihdam verisinin "ortalaması 100 binin altında kalırsa Fed'in faiz artırması daha zor olacaktır" dedi.