Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası 2016 yıl sonu enflasyon tahminini %7.5'ta tutarken 2017 enflasyon tahminini %6'dan %6.5'a yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2016 sonunda orta noktası yüzde 7,5 olmak üzere yüzde 7 ile yüzde 8 aralığında, 2017 sonunda ise orta noktası yüzde 6,5 olmak üzere yüzde 5 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Çetinkaya, yılın 4'üncü Enflasyon Raporu'nun açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, enflasyonu düşürmeye odaklı ve temkinli bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını ifade etti.

Çetinkaya, "2016 yılında yüzde 7,5 olarak gerçekleşeceğini, 2017 yılında ise yüzde 6,5'e geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2016 yılı sonunda yüzde 7 ile yüzde 8 aralığında (orta noktası yüzde 7,5), 2017 yılı sonunda ise yüzde 5 ile yüzde 8 aralığında (orta noktası yüzde 6,5) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Temmuz Enflasyon Raporu sonrası dönemde Türk lirasının dalgalı bir seyir izlediğine işaret eden Çetinkaya, petrol fiyatlarının ise yükseldiğini kaydetti.

Çetinkaya, gelecek dönemde Türk lirası cinsinden ithalat fiyatı varsayımlarında, önceki rapor dönemine kıyasla yukarı yönlü güncelleme yaptıklarını belirterek, yakın dönemde yaşanan yurt içi gelişmelerin özellikle kısa vadede iç talebi sınırlayacağı öngörüsünden yola çıkarak çıktı açığına dair tahminlerini ise aşağı yönlü güncellediklerini ifade etti.

Bu çerçevede, 2016 yılı için enflasyonu aşağı ve yukarı yönlü etkileyen faktörlerin birbirini telafi etmesinden dolayı enflasyon tahminini değiştirmediklerini belirten Çetinkaya, "2017 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminini ise toplam talep ve gıda enflasyonundaki aşağı yönlü güncellemeye rağmen ithalat fiyatlarından kaynaklanan yukarı yönlü etkiler nedeniyle bir önceki rapora göre 0,5 puan yukarı yönlü güncelledik." dedi.

AA