Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed'in bu yıl faiz artırma ihtimalinin yükselmesiyle dün akşam 3.1143, bugün erken saatlerde de 3.1272'ye ulaşarak rekor tazeleyen Dolar/TL ABD verisiyle yeniden 3.12'li seviyeleri test etti.

Tahminlerden iyi gelen büyüme verisinin etkisiyle ilk tepki olarak 3.12'ye yükselen kur daha sonra 3.11 seviyelerinde dengelendi.

ABD ekonomisi yılın 3. çeyreğinde %2.9 ile 2014 yılından beri en yüksek büyümeyi kaydetti. Güçlü gelen veri, Fed'in bu yıl faiz artıracağı beklentilerini de kuvvetlendirdi.



Yurtiçi tarafta ise Perşembe günü TCMB 2017 enflasyon tahminini yükselttiğini açıkladı. Merkez Bankası 2016 enflasyon tahminini % 7.5'te tutarken, 2017 enflasyon tahmini % 6'dan % 6.5'e yükseltti. TCMB geçtiğimiz haftaki toplantısında yedi ay sonra faiz indirimi sürecine ara vermiş, kur buna tepki olarak düşüşe geçmişti. Ancak yatırımcıların Fed faiz artırımı beklentilerindeki artış ve gelişen piyasalara ilişkin giderek artan endişeler nedeniyle MB'nin bu kararı TL'deki düşüşü sınırlamada yeterli olmamıştı.

Türk Ekonomi Bankası stratejisti Erkin Işık, TCMB'nin son toplantısında faiz indirimine gitmeme yönünde aldığı karara ilişkin, “TCMB'nin faiz indirimlerine ara verme yönündeki sürpriz kararı TL üzerindeki aşağı yönlü baskıyı kontrol altına almaya yeterli görülmedi” dedi.

İç siyasi ve jeopolitik gelişmeler de, dolar/TL'yi etkileyen unsurlar arasında yer alıyor.



Dolar/TL'de düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğinin altını çizen KapitalFX araştırma uzmanı Enver Erkan, Cuma günkü bir e-posta notunda kurun hareket aralığında “yukarıya doğru bir geçiş” olduğunu belirtti. Notta, “Kısa vadede 3,10 üzeri kalıcılıkta kur tarafında 3,10 – 3,13 ekseninde fiyatlamalar olabilir. 3,03 – 3,05 bölgesi altında kalıcılık beklemiyoruz” ifadesi yer aldı.

Resmi tatil nedeniyle yarım gün gerçekleştirilen işlemlerde BIST 100 endeksi ise yüzde 0,52 değer kaybederek 78.332,87 puandan kapanırken 10 yıllık tahvil faizi %10.09 ile Temmuz'dan beri en yüksek kapanışı yaptı.