Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisinin tahminlerin üzerinde büyüdüğünü gösteren verinin Fed'in bu yıl faiz artıracağı beklentilerini desteklemesiyle dolar 7 ayın zirvesine çıkarken Borsa ve tahviller dalgalandı. Petrol ise düştü.

Dolar Fed'in Aralık'ta faiz artıracağı beklentileriyle 4. haftalık yükselişine ilerledi. Tahvil faizleri Mayıs'tan beri gördüğü zirveden hafif değişim kaydetti. S&P 500 Endeksi Alphabet ve Amazon karlarıyla dalgalandı. Ham petrol fiyatları Eylül ortasından beri ilk haftalık düşüşünü sürdürdü.

ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte %2.9 büyüdü. %2.6 olan beklentinin üzerinde gelen veri, Fed'in ekonomide yavaş ve ılımlı ilerleme olacağı görüşüyle de uyumlu. Vadeli kontratlara göre Fed'in Aralık'ta faiz artırma ihtimali %74'e yükselmiş durumda.



Bloomberg Dolar Spot Endeksi New York'ta 10:00'da %0.1 geriledi. Endeks aylık bazda ise %2.4 yüksek seyrediyor. Para birimi yen karşısında ufak değişimle 105.26'dan işlem görürken euro karşısında %0.1 yükseldi. Yuan geçen yılki devalüasyondan bu yana en büyük aylık düşüşe ilerledi. 

Brezilya reali emtia fiyatlarında düşüşle büyük para birimleribndeki kayıplara öncülük ederken, Türk Lirası dolar karşısında Fed'den faiz artış beklentileriyle rekor düşük seviyeye indi.

BORSALAR

S&P 500 Endeksi %0.1 düşüşle 2,130.51 puan oldu.

Exxon Mobil Corp. hisseleri yaklaşık 30 yılın en uzun süreli karlılık düşüşünü kaydetmesiyle %2.2 düştü. McKesson Corp. kar tahminini düşürmesiyle %23 geriledi. Bilançoların açıklandğı bu hafta sona ereken S&P 500'deki şirketlerin %78'i tahminlerin üzerinde kar açıkladı. %59'u ise satışlarının tahminlerin üzerinde olduğunu açıkladı.

Avrupalı şirketlerin bilançoları ise şirketlerin durumuna yönelik kaygıları artırırken bölge hisse senetleri beşinci günde de geriledi.

Stoxx Europe 600 endeksi bu hafta %1.1 düştü ve Eylül ortasından beri en uzun süreli kaybına ilerledi.

EMTİA

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü Nymex'te 48 sent düşerek 49.24 dolar oldu. Fiyatlar bu hafta %3.2 düştü.

Aralık vadeli Brent petrol %0.8 düşüşle 50.07 dolar oldu, haftalık düşüş %3.3 oldu. 10 yıllık ABD tahvilinin faizi ufak değişimle %1.87 oldu. Faiz, %1.88 ile Mayıs'tan beri en yüksek seviyesine çıkmıştı.