Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol üretimine ilişkin geçtiğimiz ay üzerinde anlaşılan kesintilerin nasıl uygulanacağı konusundaki OPEC içi anlaşmazlıklar, diğer önemli üreticilerle gidilebilecek bir işbirliğinin önünde engel oluşturdu.

OPEC'in haftasonu Viyana'da gerçekleştirdiği, 18 saatin üzerindeki görüşmeler dünyanın en büyük petrol üreticilerinin görüşmelere devam edeceğinin sinyalini verdi.

Petrol üreticilerinin görüşmeleri, OPEC ülkelerinin petrol fiyatlarını bir yılın zirvesine taşıyan anlaşma çabalarının çözüme kavuşması beklenen Kasım ayı sonunda doğru devam edecek.

OPEC dışı üreticilerin grup ile gerçekleştirdiği görüşmeler, Brezilya Petrol Bakanı Marcio Felix'in toplantıların ardından yaptığı açıklamaya göre, Cumartesi günü herhangi bir sonuç elde edilemeden sona ermişti. Azerbaycan Enerji Bakanı Natıq Aliyev, görüşmelerin İran ve Irak'ın petrol üretimini azaltmak yerine artırmaya istekli olduğunu işaret ettiğini belirtti. 

Toplantı ardından açıklamada bulunan Kazakistan Enerji Bakanı Yardımcısı Magzum Mirzagaliyev, Cumartesi günkü toplantının başarılı bir "ilk adım" olmasına karşın, petrol üreticisi ülkelerin görüşmelere devam etmesi ve üretim kısıtlamalarının başlayabilmesi için "gerçek rakamlar" telaffuz etmesi gerektiğini ifade etti.