Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney'in para politikasına ilişkin kararı bu hafta vereceği en önemli karar olmayabilir.

Brexit'e rağmen ekonomik büyümenin güçlü olması ve sterlinin düşüşü fiyatlar genel seviyesinde artışa ilişkin endişeleri yoğunlaştırıyor. Ekonomistler bu nedenlere bağlı olarak daha önce planlanan faiz indiriminin 3 Kasım'daki toplantıda masadan kalkmış olabileceğini düşünüyor. Ancak, BOE Başkanı Carney bu hafta görev süresine ilişkin bir karar da verebilir. Benzeri görülmemiş bir değişim geçiren İngiltere ekonomisi üzerinde bu olası kararın çeşitli etkileri olabilir.

Haftasonunda, bazı gazeteler BOE Başkanı Carney'in 2018'de görevden ayrılmaya hazırlandığını yazdı. Bu haberlere göre, Carney'in ilk göreve geldiğinde üzerinde anlaşılan 5 yıl görevde kalma süresine uyacağı belirtiliyor. Financial Times ise, Carney'in resmi görev süresinin tamamını kullanarak 2021'e kadar görevde kalacağını iddia ediyor. BOE konuyla ilgili yorum yapmayı reddederken, yıl sonuna kadar konuyla ilgili değerlendirme yapılacağını kaydetti.

Geçtiğimiz hafta boyunca süren spekülasyonlar sonunda, İngiltere'de Bakan Greg Clark, Carney'i destekleyerek kendisinin görevde kalması gerektiğini söyledi.

BBC'ye konuşan Clark, "Mark Carney'in görevi süresince harika, fantastik bir iş çıkardığını düşünüyorum. Göreve geldiğinde Hazine'de finansal danışmandım, ve bu görevlendirmenin müthiş olduğunu düşünmüştüm" dedi.

51 yaşındaki Carney, geleceği hakkında alacağı herhangi bir kararın kişisel nedenlere bağlı olacağını söyledi. Çalkantılarla geçen bir yılın ardından Kanadalı BOE Başkanı Brexit referandumu nedeniyle zor bir görevle karşı karşıya kaldı. Carney, bazı milletvekilleri tarafından siyasi olarak yanlılıkla suçlandı ve istifaya davet edildi. Carney, Perşembe günü BOE'nin politika kararına ilişkin basın toplantısında görev süresine ilişkin bir açıklama da yapabilir.