Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS), ekimde bir önceki aya göre 2,5 puan artarak 51,2 puana yükseldi.

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in bu yılın ekim ayı sonuçları açıklandı.

SAMEKS Bileşik Endeksi, ekimde bir önceki aya göre 2,5 puan artarak 51,2 puan oldu. Endeksteki artışta, sanayi sektörünün önceki aya göre 4,1 puan yükseliş kaydederek 55,6 seviyesine çıkması etkili olurken, hizmet sektörü ise 50 referans puanının altında seyretmesine karşın önceki aya göre 1,9 puan artarak sektördeki toparlanmaya işaret etti.

Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi, 51,2 puanlık değeriyle 50 referans puanının üzerinde yer aldı ve ekim ayında ekonomik aktivitenin canlılığına işaret etti.

Sanayi ve hizmet endeksleri de yükseldi

SAMEKS Sanayi Endeksi, ekimde bir önceki aya göre 4,1 puan artarak 55,6 seviyesine yükseldi. Alt endekslerden yeni siparişteki 7,8 puan, tedarikçilerin teslimat süresindeki 5,5 puan, satın alımdaki 3,5 puan ve üretimdeki 1,5 puanlık artışlar, sanayi sektöründeki hızlanmanın en önemli belirleyicileri oldu. Nihai mal stoku (5,8 puan) ve istihdam (1,3 puan) alt endekslerindeki azalışlar, endeksteki artışı sınırlandırdı.

SAMEKS Hizmet Endeksi de ekimde bir önceki aya göre 1,9 puan artarak 49,3 değerine yükseldi. Alt endekslerden iş hacminde 3,4 puan, satın alımda 1,8 puan ve nihai mal stokunda 4,6 puan olarak gerçekleşen artışlar, hizmet sektöründeki toparlanmanın en önemli belirleyicileri olurken, istihdam alt endeksindeki 3,3 puanlık azalış endeksteki artışı sınırlandırdı.

 

AA