Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IHS Global Insight Avrupa ve İngiltere Başekonomisti Howard Archer, Avro Bölgesi'nin büyüme hızının 2017 yılında yüzde 1,6'dan 1,4'e gerileyebileceği öngörüsünde bulundu.

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Archer, Brexit'in 2017 yılında Avro Bölgesi'ndeki ekonomik aktiviteyi olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Archer, sadece Avro Bölgesi'nin ihracatının olumsuz etkilenmeyeceğini İngiltere gibi diğer ülkelerdeki siyasi belirsizliklerin de ön planda olduğunu ifade etti.

Bölgenin bu yıl yüzde 1,6 büyüme kaydedeceği öngörüsünde bulunan Archer, İtalya'da, İspanya'da siyasi çalkantılar yaşandığına, Almanya'da ve Fransa'da da 2017'de seçim olacağına dikkati çekerek, bu tür siyasi belirsizliklerden dolayı Avro Bölgesi'nde büyüme hızının 2017 yılında yüzde 1,6'dan yüzde 1,4'e gerileyebileceğini aktardı.

Archer, bankacılık sektörü ve bazı ülkelerdeki yüksek kamu ve özel sektör borç seviyelerinin AvroBölgesi'nin büyümesini sınırlandırdığını dile getirdi.

Düşük emtia ve petrol fiyatlarının hala bölge için olumlu olduğunun altını çizen Archer, 4. çeyrek büyüme hızının yüzde 0,3'ten yüzde 0,4'e çıkabileceğini anlattı.

"4. çeyrekte büyüme hızı yıllık bazda yüzde 1,5'in altına gerileyebilir"

Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding ise yakın zamanda İtalya'da gerçekleşecek referanduma ilişkin belirsizlikler bulunduğunu vurgulayarak, 4. çeyrekte bölgenin büyümesinin yıllık bazda yüzde 1,5'in altına gerileyebileceğini kaydetti.

Schmieding, büyümenin 2017 yılında toparlanma yaşayabileceğini aktardı.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) iç talebi destekleyen para politikasına devam edeceğini dile getiren Schmieding ancak bir sonraki toplantıda büyüme tahminlerini düşürmek zorunda kalabileceğini ifade etti.

Euro Bölgesi'nde büyüme 3. çeyrekte beklentileri karşıladı

Avro Bölgesi, bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 1,6 büyüdü.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) ilk tahmin verilerine göre, 19 üyeli Avro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 1,6 arttı. Bir önceki çeyreğe kıyasla ise Avro Bölgesinde GSYH artışı yüzde 0,3 olarak ölçüldü.

Piyasalarda Avro Bölgesi’nin yılın 3. çeyreğinde çeyrek bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda da yüzde 1,6 büyümesi bekleniyordu. Böylece Tek Para Birliği’nde büyüme beklentiler doğrultusunda gerçekleşti.

AA