Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'li enerji şirketlerinden Baker Hughes ve endüstri devi General Electric'in birleşmesinin onaylandığı bildirildi.

Her iki şirketten bugün yapılan ortak açıklamada, dünyanın en büyük petrol sahası hizmetleri şirketlerinden Baker Hughes ve enerji, teknoloji ve endüstri devi General Electric'in petrol ve doğalgaz segmentinin birleşmesinin, iki şirketin yönetim kurulu üyeleri tarafından oybirliğiyle kabul edildiği belirtildi.

Anlaşma kapsamında General Electric'in Baker Hughes hissedarlarına 7,4 milyar dolar vereceğinin kaydedildiği açıklamada, anlaşmanın gelecek yılın ortasında tamamlanmasının tahmin edildiği ifade edildi.

Açıklamada, anlaşmanın tamamlanmasının ardından oluşacak şirketin yüzde 62,5'ine General Electric'in, yüzde 37,5'ine de Baker Hughes hissedarlarının sahip olacağı bilgisi paylaşıldı.

Yeni oluşacak şirketin toplam gelirinin 32 milyar dolar olmasının öngörüldüğü bilgisine yer verilen açıklamada, söz konusu yeni şirketin yaklaşık 120 ülkede faaliyet göstereceği ifade edildi.

Anlaşmanın duyurulmasının ardından, New York Borsasında General Electric hisseleri yaklaşık yüzde 1,5 yükselirken, Baker Hughes hisseleri ise yüzde 3,9 değer kaybetti.

Uzmanlar, anlaşmanın, General Electric'in petrol ve doğalgaz portföyünü güçlendireceğine dikkati çekerken, düşük petrol fiyatları nedeniyle nakit sıkıntısı çeken Baker Hughes'a da likidite sağlayacağını vurguluyor.

Baker Hughes, ABD'li bir diğer petrol sahası hizmetleri şirketi Halliburton tarafından 2014'te yapılan 35 milyar dolarlık satın alma teklifini kabul etmiş ancak ABD Adalet Bakanlığı, satın almanın tekele neden olacağı iddiasıyla bu senenin başında anlaşmayı onaylamamıştı.

Düşük petrol fiyatları nedeniyle Baker Hughes'un bu yılın üçüncü çeyreğindeki zararı 429 milyon dolara yükselirken, üçüncü çeyrek geliri de geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 37 azalarak 2,4 milyar dolar oldu.

General Electric'in bu senenin üçüncü çeyreğindeki net karı yüzde 19,1 düşüşle 2,03 milyar dolara gerilese de şirketin temmuz-eylül dönemindeki geliri yüzde 4,4 artışla 29,27 milyar dolara ulaşmıştı.

AA