Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), para politikası duruşunu değiştirmezken, enflasyon hedefine ulaşma için tahmini zamanlamayı, Başkan Haruhiko Kuroda'nın görev süresinin ötesine uzattı.

Kuroda'nın başkanlığını yaptığı kurul, kısa vadeli ve uzun vadeli faizlerin kontrolü için hedefleri ve varlık alım programını değiştirmedi.Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin büyük bölümü, BOJ'un, kapsamlı bir gözden geçirmenin ardından Eylül ayında parasal programını yeniden belirlemesinin ardından, Ekim toplantısına bir değişikliğe gitmesini beklemiyordu.

Tokyo'da Itochu Corp. ekonomisti Atsushi Takeda, BOJ açıklaması öncesi yaptığı değerlendirmede, "Şimdi onlar için daha önemli olan, enflasyon hedefine belli bir zamanda ulaşmaktan ziyade amaca doğru hareket etmek," dedi ve "Piyasalrı şaşırtmaktan çok ilitiim üzerinde daha fazla duruyorlar" şeklinde görüş bildirdi.

Kuroda'nın görev süresi Nisan 2018'de doluyor ve BOJ şimdi yüzde 2 olan enflasyon hedefine aynı ayda başlayan mali yıl içinde ulaşılmasını öngörüyor.

Yen dolar karşısında yüzde 0.1 zayıfladı ve Tokyo saati ile 12:14'te 104.94 seviyesine geldi. Topix Endeksi sabah işlemlerinde yüzde 0.3 düştü.

BOJ, 10 yıl vadeli devlet tahvilleri için faiz hedefini yüzde 0 civarında ve politika faizi olan, ticari bankaların rezervlerinin bir kısmına uygulana faizi de eski yüzde 0.1'de tuttu. Banka ayrıca, yıllık 80 trilyon yenlik (764 milyar dolar) devlet tahvili alımına devam edeceğini ve ETF'ler gibi diğer bazı varlıkların alımına ilişkin önceki planlarını sürdüreeğini kaydetti.