Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta tarihi rekorunu yenileyen Dolar/TL yarınki Fed kararı öncesi 3.11'i gördü. Sınıra askeri sevkiyat yapıldığına dair haber kurun artışında etkili oldu. 



Bugün ABD'de ISM imalat endeksinin Ekim ayında beklentinin üzerinde yükselmesi de kurun artmasına neden oldu.



Bu akşam Fed'in para politikası toplantısı başlıyor, karar yarın açıklanacak. Piyasalar bu ayki toplantıda Fed'den faiz artışı beklemese de karar metninde faiz artış zamanlamasına dair işaretler aranacak. Vadeli kontratlarda yıl sonuna kadar faiz artışı beklentisi %71 olarak fiyatlanıyor. 

LİRAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy yolladığı notta, "Fed kararında kullanılacak dil, Türkiye’de başkanlık sistemi, olası bir referandum ve erken seçime dair beklentiler liranın kısa vadeli seyrinde etkili olacak görünüyor" ifadesini kullandı.

Erken saatlerde 3.10'un altında seyreden kur akşam saatlerinde 3.1226'ya kadar yükselirken Euro da sabah saatlerindeki 3.40 seviyesinden 3.43'e kadar yükseldi.

Dolar/TL, geçen hafta Fed'den bu yıl içinde faiz artırımı beklentilerinin yükselmesi, jeopolitik riskler ve Başkanlık sistemine dair açıklamalarla 3.1272'yi görerek tarihi rekor seviyeye çıkmıştı.

Info Yatırım Fx Araştırma Müdürü Cem Gönen Bloomberg HT'ye "Haftanın kalanında ABD'de yoğun veri akışı kurda sert hareketlere neden olabilir. FOMC ve tarım dışı istihdam verisiyle hem Borsa hem kurda hareketlenmeler olabilir.

3.09'un altında fiyatlama olmaması 3.1130'ların görülmesine neden olabilir. Fed'in faiz artışı için Aralık sinyali vermesi doların küresel çapta değer kazanmasını sağlayabilir" diye konuştu.