Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, "Kredi derecelendirme şirketleri Türkiye'ye sadece verilere bakarak not verse notumuz yüksek olur" dedi.

Aydın, "Ölçekleri itibarıyla belli büyüklükte olan kurumların dalgakıran vazifesi görmesi gerekiyor" derken, Ziraat Bankasının kredi portföyünün yaklaşık yüzde 20'sinin yeniden yapılandırıldığını belirtti.

Aydın, "Haftalık 50 milyon lira yapılandırma yapıyoruz. Şirketlerin reytingleri farklı ise onları farklı şekilde fiyatlıyoruz. O nedenle tek bir faizden söz edemeyiz. Bazen firmanın sicili bozulmasın diye iyi niyetli olarak gecikmeye giren şirketleri yüzdürüyoruz" dedi.

Aydın, "Konjonktürel nedenlerle Ziraat Bankası bütün müşterilerine pozitif ayrımcılık yapacaktır" dedi.

Aydın, "Mevduat faizleri üzerindeki kamusal yüklerin azaltılması mümkün. Hükümet bunun için çalışıyor ama hemen gerçekleşemiyor" şeklinde konuştu.

Bankaların para kazanmak için düşük faiz ortamını tercih edeceğini savunan Aydın, Ziraat Bankası'nın kredi faizlerinin daha da düşeceğini söyledi. Aydın, Türkiye bankalarının takipteki kredi oranlarının yönetilebilir durumda olduğunu söyledi.

Ziraat Bankası'nın Çukurova'ya verdiği  kredinin Turkcell'den alınan temettü ödemelerine bağlı olduğunu söyleyen Aydın, Çukurova-Alfa anlaşmazlığının 19 Kasım'da çözülebileceğini belirtti. Aydın, bu anlaşmazlıkta Ziraat Bankası'nın üzerine düşeni yapacağını kaydetti.

Aydın, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı olarak Oger Grubu'nun ödemeleriyle ilgili gelişmeleri takip ettiğini ve Oger Grubu'nun Ziraat Bankası'ndan yardım istemesi durumunda bu teklifin değerlendirilebileceğini ve Oger Grubu için çeşitli çözüm seçenekleri bulunduğunu söyledi.

Aydın, Ziraat Bankası'nın Çanakkale Köprüsü ve Kanal İstanbul gibi projelerin içerisinde yer almak istediğini belirtti.