Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine görevlendirme yapılmasıyla ile ilgili "Mümkün olan en kısa sürede olacaktır diye değerlendiriyorum." dedi.

Vali Aksoy, merkez Sur ilçesinde İç Kalede düzenlenen programda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Aksoy, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine görevlendirme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine, bu kapsamda İçişleri Bakanlığınca konunun değerlendirileceğini, süre vermelerinin mümkün olmadığını söyledi.

"Mümkün olan en kısa sürede olacaktır diye değerlendiriyorum." diyen Aksoy, mevcut kanuna göre belediye başkanlarının terör ilişkisi nedeniyle görevlerinden uzaklaştırılmış, tutuklanmış veya kamu hizmetlerinden yasaklanmış olması durumunda ilçelere vali tarafından, il ve büyükşehir belediye başkanlıklarına İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılabileceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

Görevlendirme yapılan belediyeler çalışıyor

Görevlendirme yapılan belediyelerin vatandaşa en iyi hizmeti götürmek için çalıştığını vurgulayan Aksoy, bir vali yardımcısının görevlendirildiği Sur ilçesinde çöp toplama ile ilgili bir sıkıntı yaşanmadığını belirtti.

Görevlendirme yapılan belediyelerde işlerin daha iyi gittiğini ifade eden Aksoy, Surdaki vatandaşların ve esnafın memnuniyetini ifade ettiğini vurguladı. Amaçlarının vatandaşın mağdur edilmemesi ve hizmetlerin en iyi şekilde yerine getirilmesi olduğuna işaret eden Aksoy, belediyelerde görevlendirilenlerin Silvan, Hani ve Sur ilçesinde bu yönde çalışmaların sürdürüldüğünü aktardı.

DBPli belediyelerin hizmeti aksatması

Diyarbakırda DBPli belediyelerin hizmetleri aksatması ile ilgili soru üzerine Vali Aksoy, bu konuda 28 Ekimde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerini yazılı olarak uyardıklarını, çöplerin halk sağlığını olumsuz etkileyebileceğini, bu çalışmanın mutlaka yapılması gerektiğini, yapmayanlar hakkında adli ve idari işlem yapılacağını ifade ettiklerini anımsattı.

Süreç içerisinde Bağlar Belediyesinin 30 Ekimde, Yenişehir Belediyesinin 31 Ekimde çalışmaya başladığını ifade eden Aksoy, "Fakat Kayapınar Belediyesi, başlamamakta direnç göstermişti. Bu konuda Valilik olarak karar aldık. Belediyenin çöp kamyonlarına el koymak suretiyle şoför ve işçi görevlendirerek toplatılması kararı aldık. Bunun üzerine Kayapınar Belediyesi, çalışmaya başladı." diye konuştu.

"Büyükşehir Belediyesindeki müfettişlerin çalışması devam ediyor"

Belediye otobüslerinin çalıştırılmaması ile ilgili adli ve idari işlem yapılacağına dikkati çeken Aksoy, halkı mağdur eden bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunu, sorumluları ile ilgili adli ve idari işlemler yapılacağını bildirdi.

İlçe belediyelerinde görevlendirilen müfettişlerin işlerini bitirdiğini belirten Aksoy, şöyle devam etti:

"Raporlarını daha hazırlamadılar. Büyükşehir Belediyesindeki müfettişlerin çalışması devam ediyor. Milli Eğitimi Bakanlığının yaptığı soruşturma kapsamında bazı öğretmenler görevden alındı. Bunların görevlerine iadeleri ile ilgili henüz bir karar gelmiş değil. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu konu değerlendiriliyor."

Diyarbakır Sempozyumuna 400 akademisyen katılacak

Vali Aksoy, 2-5 Kasımda yapılacak Diyarbakır Sempozyumu ile kentin tarihi, güzellikleri ve değerlerini Türkiye ve dünya ile paylaşacaklarını ifade ederek sempozyuma 400 akademisyenin katılacağını, 281 bildiri sunulacağını dile getirdi.

Yurt dışından 18 katılımcının sempozyumda yer alacağını aktaran Aksoy, şunları kaydetti:

"8 ayrı salonda 27 konu başlığında Diyarbakır tartışılacak. Böyle bir sempozyumu gerçekleştirmekten memnun olacağız. Özellikle Diyarbakırlı olup Diyarbakır dışında yaşayan siyasette, ekonomide, sanatta, sporda ve birçok alanda hemşehrilerimizi Diyarbakıra davet ettik. Sempozyumu Diyarbakır için kentin hak ettiği değerleri alabilmesi adına önemli buluyoruz."

AA