Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bu yıl 11.si düzenlenen ve çağdaş sanatı sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul, 3 Kasımda kapılarını açacak.

Contemporary Istanbulun detayları, fuarın da gerçekleştirileceği yer olan İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında yapılan basın toplantısında paylaşıldı.

Toplantıda konuşan Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, sanat fuarına olan talebin, dünya çapında hızla artış gösterdiğini söyledi.

İnsanların, zaman darlığından dolayı sanat fuarlarına yöneldiğini vurgulayan Güreli, dünyada, 1970 yılında 3, 2000 yılında 20 tane sanat fuarı olduğunu, bugün ise bu sayının 269a ulaştığını kaydetti.

Güreli, farklı ülkelerden birçok koleksiyoner, sanatçı, galeri ve sanat yatırımcısının fuara katılacağını aktararak, şöyle devam etti:

"Bundan 15-20 yıl önce insanların sanatla ilgili edinemedikleri her türlü bilgi, bugün insanların önüne her an ulaşabiliyor. Bilginin globalleşmesi ve internet kanalıyla bütün dünyaya yayılıyor olması, pazarın büyümesinde çok etkili. Dünyada, bütün sanatları içine kattığımızda, İkinci Dünya Savaşından sonra 500 bin insan sanatın içindeyken, bugün 100 milyon insan sanat yatırımı yapar hale gelmiş. Bu pazarın yüzde 38 Amerikada, bunun da yüzde 95i de New Yorkta. Yani New York dünyanın sanat merkezi olmuş durumda."

"Genel sanat 70 milyar dolarlık bir endüstri"

İstanbulun, sanat piyasasındaki yerini gün geçtikçe sağlamlaştırdığına dikkati çeken Güreli, "Dünya piyasasında, genel sanat 70 milyar dolarlık bir endüstri. Bunun içinde çağdaş sanat 16 milyar dolar gibi bir rakama oturuyor. Çağdaş sanatta son 6 ayda yüzden 14lük bir daralma oldu. Ülkemizde de daha fazla daralma olduğunu düşünüyorum. Bunlara rağmen, son 15 yılda yüzde 37 oranında büyümüş bir pazar. Çok hızlı büyüyor ve önümüzdeki yıllarda daha fazla büyüyecektir. Burada önemli olan Türkiye ve İstanbulun nasıl bir yerde olacağı konusudur." diye konuştu.

 Contemporary Istanbul İcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman da fuara, yerli ve yabancı sanatçı katılımının önceki yıllara oranla çok daha fazla olacağını dile getirdi.

Dünyanın ve sanatın önceki dönemlere göre çok farklı olduğunu belirten Kahraman, şunları söyledi:

"Bugünkü dünyanın algısı, araçları ve kavramlaştırma biçimi daha önceki dönemlerden çok farklıdır. İnsanlık tarihi belki milyarlarca yıldır sürdürdüğü değişimini, sentetik evrim dediğimiz şekilde tamamlıyor. Dolayısıyla bu dünyada sanat da farklı bir rol oynayacak. Çağdaş sanat, bugün içinde yaşadığımız dünyanın gerçekliğini, size aynen iade eden bir alan ve süreç."

Kahraman, İstanbul ve Contemporary Istanbulun, birbirini tamamlayan iki unsur olduğunu anlatarak, "Contemporary Istanbul fuarında, binlerce yapıtı gördükten sonra insanın dünyayı, kendisini, toplumu ve eşyayı algılayışı, görmeden önceki algılayışından farklıdır. Yani fuarı görenle görmeyen birbirinden farklıdır. İstanbul var diye Contemporary Istanbul var. Contemporary Istanbul da İstanbula yeni boyutlar katmıştır." ifadelerini kullandı.

Sanat profesyonelleri bir araya gelecek

Toplantıda ayrıca, bu yıl ilk kez düzenlenen "Collectors Stories" bölümünün detaylarını, Contemporary Istanbul Artistik Danışmanı Marc-Olivier Wahler anlattı. "Collectors Stories", 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri, sanatseverlerle buluşturulacak. Türkiyenin önde gelen koleksiyonerlerinin kendi koleksiyonlarından seçeceği eserler Marc-Olivier Wahler’in küratörlüğünde sergilenecek.

Contemporary Istanbulda bu yıl, 20 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçı, bin 500ü aşkın eserle yer alacak. Fuar kapsamında düzenlenen "CI Dialogues"ta ise bu yıl 3 gün boyunca 50den fazla sanat profesyoneli, sanatçı ve koleksiyoner, çağdaş sanatın durumunun yanı sıra, ekonomisinin ve piyasasının güncel niteliklerini değerlendirmek üzere bir araya gelecek.

AA