Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir günlük Doha ziyareti kapsamında Türkiye Büyükelçiliğine bağlı Türk Okulu ve Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünde görev yapan askerleri ziyaret etti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in, Ankara-Bağdat ilişkilerinin geliştirilmesi için arabuluculuk yapabileceği açıklamasını değerlendiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Başika konusunda biz herkesin yapıcı rolüne evet deriz. Esasen Irak bizim kardeş ve komşu ülkemiz. Irak halkı da bizim kardeşimiz. Irak'ın toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına verdiğimiz önemi en iyi Bağdat yönetimi bilir. Herkesten daha fazla güçlü destek veriyoruz. Başika kampı gereksiz bir gerginlik yarattı. Olmaması gereken bir gerginlikti ama biz bunu yoluna koymak için de diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz. Geçen hafta müsteşarımız Bağdat'a gitmişti. Şimdi de Bağdat'tan bir heyet bekliyoruz. Tabii İran'ın da burada pozitif bir katkısı olursa bundan memnun oluruz. Çünkü İran da bizim komşumuz aynı şekilde Irak, Suriye hepsi bizim komşularımız. Komşularımızın hepsiyle de ilişkilerimizin en iyi düzeyde götürmek isteriz. Onların çözümlerine katkı yapıyoruz. Başika kampının amacı da DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitmekti ama gereksiz bir hale geldi. Şimdi olumlu adımları atıyoruz. İran'ın bu yaklaşımı için onlara teşekkür ederiz."

DOHA'DAKİ TÜRK OKULU
Ziyaret ettiği okulun faaliyetlerinden bahseden Çavuşoğlu, bu sene faaliyete giren okulun 50 öğrenci, altı öğretmen, sekiz sınıf bir müdür ile faaliyet gösterdiğini gelecek yıllarda ise bu rakamların artacağını aktardı.

Türkiye'nin yurtdışındaki eğitim faaliyetleri için Maarif Vakfını kurduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Bir taraftan FETÖ'nün elindeki okullarını birçok ülke bize devretmek istiyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda bunları devralmaya devam edeceğiz. Diğer taraftan da yeni Türk okulları açarak hem oradaki vatandaşlarımızın çocuklarına iyi eğitim vereceğiz. Hem de ilgi gösteren o ülkelerin çocuklarına da eğitim vermeye devam edeceğiz. Yurtdışındaki eğitim hamlemizi de bu şekilde başlatmış olduk. Bugün çocuklarımızla beraber olmaktan mutluluk duyduk." diye konuştu.

HT