Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün Irak sınırına askeri sevkiyat haberiyle akşam saatlerinde 3.11'i aşan Dolar/TL yeni günde 3.12'yi aştı.

ABD'de Trump'ın Başkanlık yarışında önde olduğunu gösteren anketler ve Fed beklentileri piyasalar üzerinde baskıya neden oluyor.

Güne 3,1180'den başlayan Dolar saat 09:07 itibariyle 3.1178'e kadar yükseldi. ABD'de özel sektör istihdam verisinin beklentinin altında kaldığını gösteren veri sonrasında da kur 3.11'in üzerindeki seyrine devam etti. Kur Fed'in faiz açıklaması öncesi 3.1252 seviyesine kadar yükseldi.



Bu akşam açıklanacak Fed'in faiz kararı piyasaların yakın takibinde olacak. Piyasalar bu toplantıda faiz artışı beklemese de karar metninde faiz artış zamanlamasına dair işaretler aranacak. Vadeli kontratlarda bugün faiz artırımına gidilmesi ihtimali % 15 iken Aralık'ta faiz artışı beklentisi %68 olarak fiyatlanıyor.

Fed bugünkü toplantıda beklentilere paralel olarak politika faizini değiştirmedi ve Aralık ayında faiz artırımı için durumun güçlendiğini açıkladı. Bunun üzerine kur 3.12 seviyesinin altına indi.



"KURDA YUKARI HAREKET OLABİLİR"

Turkish Yatırım FX Yönetmeni Serkan Zubari, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Fed'in faiz artışı sinyali vermesinin kurda yukarı harekete neden olabileceğini söyledi.

Zubari, "Fed'in bugün hamle yapması beklenmiyor. Bu toplantıda sadece karar metni yayımlanacak. ABD başkanlık seçimlerinde Clinton'a tekrar soruşturma açılması ve Trump'ın öne geçme ihtimaline karşılık Fed bekle gör politikası uygulayacaktır. Faiz artış sinyali verirse kurda yukarı hareketlenme olabilir.

Eğer Trump Başkan seçilmezse Fed'in Aralık'ta faiz artırma ihtimali var. Şu an önemli olan 8 Kasım'daki seçimler.." dedi.

Dolar/TL, geçen hafta Fed'den bu yıl içinde faiz artırımı beklentilerinin yükselmesi, jeopolitik riskler ve Başkanlık sistemine dair açıklamalarla 3.1273'ü görerek tarihi rekor seviyeye çıkmıştı.