Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed politika yapıcıları, önemli bir ekonomik şok olmayacağı varsayımıyla, Aralık ayında gidilebilecek bir faiz artıımına doğru ilerliyor. Kasım ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı ise, merkez bankasının söylemini artırmasına karşın açıkça söz vermekten kaçınmasıyla birlikte, büyük bir ihtimalle bir miktar “gürültü” ile geçecek. Ne de olsa Fed, piyasanın ABD seçimlerine verebileceği sert bir tepkiye karşılık kapıyı açık tutmak istiyor.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker'in son yorumlarıdurumu tutarlı bir şekilde özetliyor: “Sıfırın etrafında çok uzun süre gezinme” riskleri mevcut olsa da, seçim belirsizliğinin geçmesini beklemek tedbirli olabilir.

Ne beklemeli?

Faiz hamlesi: BI Ekonomi Fed fonlama oranlarında mevcut yüzde 0.25-0.50 seviyesinden bir değişiklik olmasını beklemiyor. Fed fonlama oranı vadeli kontratlarına göre Çarşamba günkü toplantıda faiz artırımına gidilmesi ihtimali yüzde 15 iken Aralık ayında faiz artırımı ihtimali yüzde 70 seviyesinde bulunuyor. Fed yetkilileri seçim belirsizliği geçene kadar beklemeyi tedbir olarak görüyor.

Faiz artırımı süreci: Politika yapıcıları Aralık ayında faiz artırımına gitmekten alıkoymak kolay görünmüyor. Aralık ayının ötesinde, tam istihdama ulaşmak Fed'in gelecek yıl noktasal grafikteki 50 baz puandan daha agresif olabileceği yönündeki beklentileri artırabilir.,

Enflasyon değerlendirmesi: Enflasyon ve enflasyon beklentileri büyük oranda değişmeyecek. Toplantı arası dönemde, çekirdek enflasyon yönünü hafif yukarı çevirdi. Tüketicilerin uzun dönemli enflasyon beklentileri yeni dip seviyelere geriledi. Fed yetkililerinin enflasyonun eninde sonunda yüzde 2'lik hedefine döneceği konusunda özgüvenini koruyabilir, fakat veri hareket etmekte yavaş kaldı.

Basın konferansı veya tahminlerde güncelleme: Kasım ayı toplantısında basın konferansı olmadığı ve ekonomik projeksiyonlar Aralık ayına kadar güncellenmeyeceği için, açıklamada net olmayan bir dille Aralık ayı işaret edilebilir.

Bloomberg Intelligence