Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Başkanlık seçimine dair gelişmelerin yüksek getirili varlıklara talebi azaltmasıyla gelişmekte olan ülke Borsa ve para birimleri 2. günde de düştü.

ABD'de Başkan adayı Donald Trump'ın Başkan seçilirse bazı ülkelerle ticari anlaşmaları sonlandıracağı endişesi bu düşüşte etkili oluyor. Güney Kore borsaları ve para birimi düşerken Filipin borsaları 8. günde de geriledi.

Singapur'daki Mizuho Bank'ta üst düzey ekonomist olan Vishnu Varathan "Eğer Trump ticaret anlaşmalarını bozarsa bu küresel ticaret ve gelişen ülke ekonomileri için iyi olmaz. Zaten kırılgan olan ekonomiler için Trump'ın daha yıkıcı olabileceği algısı var" dedi.  

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %1 düştü. Bu, 13 Ekim'den beri en büyük düşüş. Endeks bu yılki zirvesinin yaklaşık %4 altında seyrediyor.

Güney Kore varlıkları kayıplarını genişletti. Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, adının dolandırıcılık skandalıyla anılmaya başlamasının ardından Başbakan ve Maliye Bakanlığı'na yeni isimleri atamıştı. Ülkede Kospi endeksi 4. günde de gerilerken won %1.1 düşüşle 14 Temmuz'dan beri en düşük seviyeye indi.

Filipinler borsası Mayıs'tan beri en düşük seviyeyi test etti.

ABC News/Washington Post'un anketi, ABD'de Cumhuriyetçi Başkan Adayı Trump'ın Başkanlık yarışında Clinton'dan bir puan önde olduğunu gösterdi. Trump Başkan olunca ABD'nin Meksika'nın da dahil olduğu bazı ticaret anlaşmalarını yeniden gözden geçireceğini söylemişti.

Bugün Meksika peso'su %0.7 düşerken Maleyza ringiti %0.4, Türk Lirası %0.2 geriledi. MSCI Gelişen Piyasalar Kur Endeksi ise %0.2 düştü.