Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABDde başkanlık seçimine 6 gün kala cinsel taciz iddialarıyla kan kaybeden Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Donald Trump rakibi Hillary Clinton ile arayı kapatıyor.

Demokrat Partinin başkan adayı Clintonın peşini bırakmayan e-posta skandalına ilişkin soruşturmanın yeniden açılması, rakibi Trump ile arasındaki puan farkının azalmasına neden oldu.

Adaylar arasındaki puan farkı anketlerde 1-2 puan arasında değişiyor.

ABC News ile Washington Post gazetesinin son anketine göre, Clinton ile Trump arasındaki puan farkı 1e indi. Clintona destek yüzde 46 iken Trumpa destek yüzde 45 oldu.

ABDnin önemli siyasi analiz sitelerinden Real Clear Politicste yer alan ulusal bazdaki anketlerin ortalamasına göre ise Clinton ile Trump arasındaki puan farkı 2,2ye indi.

Skandallar adayları nasıl etkiledi?

Clinton, Trumpa yönelik cinsel taciz iddialarının ardından rakibiyle arasında puan farkını açmıştı. Ancak Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) Clintonın e-posta skandalına ilişkin soruşturmayı yeniden açmasının ardından, ABC News ile Washington Post gazetesinin ortak anketine göre, Clintona destek yüzde 51den yüzde 46ya düştü.

Clinton, 23 Ekimde Trumpın 12 puan önündeyken, bir hafta sonra adaylar arasındaki puan farkı 1e indi.

ABD seçimlerinin en çok konuşulan ismi Trump ise seçim kampanyası boyunca yaptığı ırkçı çıkışları, gafları, özellikle de kadınlara yönelik aşağılayıcı sözleri ve taciz iddialarının ardından anketlerde gerilese de seçime sayılı günler kala rakibiyle arasındaki oy farkını kapattı.

Kadınlara aşağılayıcı sözler sarf ettiği, 7 Ekimde yayımlanan videonun ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryanın aralarında bulunduğu bazı Cumhuriyetçi politikacılar Trumptan desteğini çekmişti.

Anketlerin güvenilirliği

Anketlerin birçoğunda Clinton üstünlüğü az farkla da olsa devam ediyor, bazı anketler ise Trumpı önde gösteriyor.

CNNde yer alan ulusal bazdaki 5 anketin ortalamasına göre, Clintona yüzde 46, Trumpa yüzde 42 destek var.

Rakamlardaki farklılık, anketlerin güvenilirliğinin sorgulanmasına neden oluyor. İngilterenin Avrupa Birliğinden ayrılma referandumuyla ilgili yanıltıcı anketler akılla geldiğinde, benzer bir sürprizin ABDde de yaşanabileceği ihtimal dahilinde görülüyor.

Seçimin galibini kararsız seçmenler belirleyecek

Kararsız seçmenlerin çoğunlukta olduğu Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen "salıncak eyaletler" (swing state) seçimin galibinin belirlenmesinde kilit önem taşıyor.

Bu yılki seçimlerde oy dağılımının en çok merak edildiği eyaletler Florida, Ohio ve Pensilvanya.

Salıncak eyaletlerin çoğunda Hillary Clinton önde görünüyor.

Pensilvanyada, Clinton yüzde 47,2 oyla yarışı 6 puan önde götürüyor. Floridada Trumpa destek yüzde 45, Clintona yüzde 44. Trump, Ohioda da yüzde 46,8 oy oranıyla Clintonın 2,5 puan önünde.

Colorado, Michigan, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Virginia, Visconsin eyaletlerinde Clinton, Georgia ve Iowada ise anketlerde Trump önde gidiyor.

Arizonada, Clinton ve Trump yüzde 43 oyla başa baş görünüyor.

Partilerin "kaleleri"

Demokratların kaleleri batıda Washington, Oregon ve California, güneyde New Mexico ve ülkenin kuzeydoğusundaki eyaletler.

Cumhuriyetçilerin kaleleri ise ağırlıklı olarak ülkenin güneyinde ve orta-batı kesimlerinde yer alıyor.

AA