Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of Singapore (BOS) baş ekonomisti Richard Jerram, Fed'in Aralık'ta faiz artırmasının önünde durabilecek 3 durum olduğunu ve bu gelişmelerin; Trump'ın ABD Başkanlık seçimlerini kazanması, piyasaların aşırı dalgalanması ve istihdam verisinin 100 binin altında gerçekleşmesi olabileceğini söyledi.

Jerram, "ABD tarım dışı istihdam verisi bu yıl ortalama aylık 178 bin seviyesinde gerçekleşti. 150-200 bin aralığında bir veri Fed'i rahat bir konuma getirecektir. 100 binin oldukça altında kalacak bir veri Fed'in endişelenmesi için bir sebep olabilir" dedi.

Jerram, piyasalarda olası bir kargaşanın Fed politikası üzerinde etkisi olduğunun görüldüğünü, Merkez Bankası'nın Eylül 2015'te, yuan devalüasyonunun yatırımcıları yeniden değerlendirmeye itmesinin neden olduğu volatilite öncesinde faiz artırmaya hazırlandığını hatırlattı.

BOS baş ekonomisti, "Trump'un kazanması muhtemelen piyasa volatilitesini artıracaktır. Agresif biçimde ticaret bariyerlerinin artırılmasının dünyayı resesyona götürme riski var ve böylesi bir ortamda hükümetler bu resesyona cevap verecek politika araçlarına sahip olmayabilir. Bu durum ABD'yi de etkileyecektir. İthalat fiyatlarındaki artış tüketicilerin harcama gücünü zedeleyecektir." dedi.

Jerram'a göre, bu senaryoların herhangi birinde, Fed, durum açıklık kazanana kadar faiz artırımını askıya alabilir.

BOS baş ekonomisti Jerram, Fed'in Aralık'ta 25 baz puan faiz artırmasını ve 2017'de 2 faiz artırımı daha gerçekleştirmesini bekliyor. Jerram, Fed'in Aralık'ta faiz artırmasının ABD ekonomisindeki toparlanmanın yolunda gittiği anlamına geleceğini düşünüyor.