Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de mahkemenin, Brexit sürecinde 2 yıllık geri sayım başlamadan önce meclis oylaması gerektiğine karar vermesinin ardından sterlin Ağustos ayından bu yana en hızlı yükselişi kaydetti.

Mahkemenin kararının, Parlamento'daki müzakereler sayesinde, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasını erteletebileceği ya da yumuşatabileceği yönündeki spekülasyon ile birlikte sterlin dolar karşısında 3 haftanın yüksek seviyesine ulaştı. Sterlin, üst mahkemenin temyiz için tarih verdiğini açıklamasının ardından kazançlarını geri verdi. Temyiz sürecinin anayasal bir çatışma yaratması muhtemel olabilir.

Londra'da Toronto Dominion Bank Avrupa baş Döviz stratejisti Ned Rumpeltion, "Hükümetin bu yasal davayı kaybetmesi, Parlamento'dan onay almaları gerektiği ve 50. maddeyi hemen yürürlüğe sokamayacakları anlamına gelebilir" dedi. Rumpeltin, "Doğal olarak, bu karar süreci canlı tutuyor ve dolayısıyla İngiltere'nin karardan dönebileceği yönündeki umutlar da canlı kalıyor" dedi.

Sterlin Londra saatiyle 10:32'de dolar karşısında yüzde 1 yükselişle 1.2431 seviyesinden işlem gördü. Sterlin böylece Ağustos ayından bu yana en hızlı yükselişi kaydetmiş oldu. Sterlin gün içerisinde 1.2448 seviyesini de görerek 10 Ekimden bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Böylece sterlinin 23 Haziran'daki Brexit referandumundan bu yana kayıpları yüzde 16'ya gerilemiş oldu. Sterlin euro karşısında da yükselişini ikinci güne taşıdı. Sterlin euro karşısında yüzde 1.2 yükselişle 89.17 pens seviyesinden işlem gördü.

İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecini tetikleyecek ve İngiltere'nin AB'den ayrılmasıyla sonuçlanacak 2 yılın başlangıcı sayılacak 50. maddenin Mart sonunda işleme konacağını söylemişti. Sterlin Ekim ayında dolar karşısında yüzde 5.6 değer kaybederek, Bloomberg'in takip ettiği para birimleri arasında en kötü performans gösteren para olmuştu. Sterlinin performansında İngiltere hükümetinin AB'den çıkış sürecinde, AB ortak pazarına serbest erişimden ziyade mülteci kontrollerinin ağırlık kazanacağı spekülasyonu etkili olmuştu.