Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar doların tarihi rekor serviyeye yükselmesinin ardından beklentilerini paylaştı. HDP’li milletvekillerinin gözaltına alınması ve Diyarbakır’daki patlama haberiyle tarihi zirvesini yenileyen Dolar/TL 'deki harekette ABD istihdam verisinden ziyade yurtiçindeki gelişmelerin etkili olacağı belirtiliyor.

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy Bloomberg HT'ye "3.15 geçilirse teknik olarak 3.18 - 3.20'lere doğru ivme kazanabilir. Ama iç gelişmelere ve global hareketlere bağlı olarak normalleşme olursa aşağı kırılmalarda önce 3.1150 daha sonra 3.08 önemli destek oldu. Oranın altına inmeden kurda tam bir rahatlama geldi demek zor olur." diye konuştu.

"İÇ DİNAMİKLERLE YÖN BULUYORUZ"

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin Bloomberg HT'ye kurun tamamen iç dinamiklerle yön bulduğunu ve içerideki gelişmelerin yakından takip edileceğini söyledi.

Metin, "Dün daha iyi piyasa vardı..Bu sabah gözaltı haberleri piyasa açısından oynaklık yarattı. Buradan sonrasında siyasi açıklamalar takip edilmeye devam edecek. Yabancı açısından bunlar önemli haber akışı. Eğer tutuklama gelmezse kurda biraz daha gerileme olabilir." dedi.

Bugün açıklanan tarım dışı istihdamın etkisinin artık azaldığını belirten Metin, "Yurtdışında piyasalar ABD seçimlerine odaklı. Lirada yurtiçinden gelecek haberlere bakmak daha faydalı görünüyor" yorumunu yaptı.

"KURDA ANA HAREKET YÖNÜ YUKARI"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan da siyasi ve jeopolitik riskler çerçevesinde TRY’deki oynaklığın artacağını öngördü.

Erkan "Kurlarda ana hareket yönü yukarı doğrudur, daha yüksek seviyeler görülebilir. Gevşeme olsa bile USDTRY’de 3,10’un üzerine yerleşildiğini düşünüyoruz..

Küresel koşulların da şu anda çok istediğimiz düzeyde olduğunu söyleyemeyiz. Dünya piyasaları bir yandan Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinden endişe duyarken; bu gerçekleşmese bile %78 seviyesinde olan bir Fed faiz artırım fiyatlaması vardır. Bugün gelecek olan ortalamalara yakın bir Ekim ayı istihdam verisi de bu ihtimalin en azından yüksek kalmaya devam etmesine neden olacaktır. Bu olumsuz dışsallıklara karşı Türk finansal varlıklarının duyarlılığı artmış durumdadır." değerlendirmesini yaptı.

HSBC Portföy Yönetimi stratejisti İbrahim Aksoy HDP’li milletvekillerinin gözaltına alınması ve Diyarbakır’daki patlama haberleriyle liranın en zayıf performans gösteren gelişen piyasa para birimi olduğunu belirterek, "Bu gelişmelerin bu sabah hisse senedi ve tahvil piyasasına olumsuz yansıması beklenmeli. Gelişmekte olan piyasa para birimlerinin bugün dolar karşısında genel olarak değer kaybetmesi de liraya yardımcı olmayabilir" diye konuştu.



YURTİÇİNDE YOĞUN GÜNDEM

Sabah saatlerinde peşpeşe gelen haberler kurun rekor tazelemesinde etkili olmuştu. Aralarında eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 11 HDP'li milletvekili terör soruşturması kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için göz altına alındı.

Diyarbakırdaki evinde gözaltına alınan Demirtaş, savcılıktaki işlemlerinin ardından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Öte yandan Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'da sabah saatlerinde meydana gelen patlamada 8 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bugün ABD'de tarım dışı istihdam verisi açıklandı. İstihdam Ekim'de 161 bin arttı, işsizlik %4.9'a geriledi. Saatlik ücretler de beklentilerin üzerinde artış kaydetti.