Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, bankaların kredi faiz oranlarını indirmesine ilişkin, "Cumhurbaşkanımızın çok ciddi gayretleri var. Belirli bir noktaya gelindi. 'Yeterli mi' diyorsanız, yetmediğini düşünüyoruz. Devam etmesi lazım." dedi.

Göktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vakıf Katılım Bankası'nın sermayesini İslam Kalkınma Bankası'ndan temin ettiğini ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulduğunu belirtti.

Zaman zaman Vakıfbank ile karıştırıldıklarını anlatan Göktaş, İslami prensiplere göre hareket eden, faizsiz bir banka olduklarını vurguladı.

Bankacılık sektörü içerisinde katılım bankacılığının daha fazla pay alması gerektiğine işaret eden Göktaş, vatandaşının tamamına yakını Müslüman olan bir ülkede, katılım bankacılığının sektörde yüzde 5 payda kalıyor olmasını yeterli görmediklerini kaydetti.

Göktaş, kamunun katılım bankacılığı sektörüne girmesinin, söz konusu pazar payını hızla artıracağını vurgulayarak, "Burada hedef 2025 yılı itibarıyla yüzde 15'lere ulaşmak. Çok iddialı bir hedef ama kamunun ve diğer katılım bankalarının da destekleri ile bu hedefi yakalıyor olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Finans Merkezi projesinin önemine değinen Göktaş, şunları söyledi:

"İstanbul'un finans merkezi olması önemli bir proje. Hem hükümetimiz hem de finans kesimi çok ciddi anlamda bu proje üzerinde çalışıyor. Bunun özelinde biz, İslami bankacılığın merkezi olmanın daha kolay olacağını düşünüyoruz. Aslında olmalı da... İslami finansın merkezi şu anda Londra gibi gözüküyor. Bu merkezin, Müslüman bir ülkede olmaması kabul edilebilir bir şey değil. O yüzden hükümetimiz de biz de hızlıca İstanbul'un öncelikle İslami finansın merkezi, sonrasında da global bir finans merkezi olması yolunda çalışıyoruz. İnşallah o hedefe de en kısa sürede ulaşacağız.

Bu hedef, İslami finans anlamında 2023-2025 yıllarında inşallah gerçekleşir. Burada kat edilecek çok mesafe var. Global finans merkezi ise biraz daha uzun soluklu bir iş. İstanbul'da finans merkezi yapılıyor. Binayı yapmakla finans merkezi olmuyorsunuz, ürün ve hizmetlerle, insan kaynağıyla binayı doldurmak önemli. Biraz daha uzun soluklu bir proje ama mutlaka olacak. Kamu katılım bankalarının kurulması burada önemli bir adım."

"Faiz indiriminin devam etmesi lazım"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, faiz indiriminin devam etmesi yönündeki çağrısına destek veren Göktaş, "Faiz bizim mücadele ettiğimiz bir konu zaten. Faizle mücadele etmeliyiz. Cumhurbaşkanımızın çok ciddi gayretleri var. O gayretlere kamu bankaları olarak biz daha önceden bir reaksiyon göstermiştik. Hafta başında özel bankalar da bu çağrıya uydular, karşılık verdiler. Belirli bir noktaya gelindi. Yeterli mi diyorsanız, yetmediğini düşünüyoruz. Devam etmesi lazım." diye konuştu.

Faiz indiriminin reel ekonomiyi ciddi anlamda destekleyen bir unsur olduğunu kaydeden Göktaş, "Faiz indirimi, reel ekonomi, reel sektör iyi olduğu sürece ülke ekonomisi de daha sağlıklı olacak. Bankaların da burada sektörü ciddi anlamda desteklemesi lazım. İnşallah devamını da bekliyoruz." ifadesini kullandı.

AA