Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 2.9 büyümesinin ardından, 4. çeyrek büyümesi 1 yüzdelik puan aşağıda gerçekleşebilir. Ancak bu durumda bile Fed'in 2016 yılına ilişkin büyüme beklentisi karşılanabiliyor. 

Cuma günü açıklanacak istihdam verisinde, Fed'i mevcut patikasında tutacak minimum düzey oldukça düşük; bu seviyenin muhtemelen 100 bine yakın olduğu belirtiliyor. Tarım dışı istihdam verisinin 6 ve 12 aylık hareketli ortalaması sırasıyla 169 ve 204 bin seviyesinde bulunuyor. Ekonomik büyüme tekrar hızlanma yoluna girmişken, istihdamın kayda değer biçimde yavaşlaması muhtemel gözükmüyor.

İstihdam verisinden ne beklenmeli?

Tarım dışı istihdam

Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlerin beklentisi tarım dışı istihdamın Ekim ayında 175 bin düzeyinde artması yönünde. Bu rakam 6 aylık ortalama olan 169 binin hafif üzerinde, 12 aylık ortalama olan 204 binin ise altında kalıyor. Bloomberg Intelligence (BI) ekonomistleri, devlet istihdamının toparlanmış olabileceği ve sağlık istihdamının bu yılın en sağlam düzeyine çıkması beklentileriyle ortalamanın hafif üzerinde 190 bin düzeyinde bir veri gelmesini bekliyor. Öte yandan, geçtiğimiz ay inşaat sektörü istihdamındaki yükselişin bu ay tersine dönmesi bekleniyor.

Geçmiş veriler büyük sapma göstermiyor

Ekim ayı istihdam verisi geçtiğimiz yıllarda (son 5 yılda) ve daha uzun vadede (son 10 yılda) piyasa beklentisinden çok büyük bir sapma göstermedi. Ancak istihdam verisinde son 10 yılda ortalama pozitif sürpriz (78 bin), ortalama negatif sürprizin (-24 bin) yaklaşık 3 katı oldu. Başka bir deyişle, veri yatırımcıları yukarı yönlü şaşırttığında bu çok daha büyük bir boyutta sürpriz oldu.

İşsizlik oranı

Ekim ayında işsizlik oranına ilişkin medyan beklenti yüzde 4.9. İşsizlik oranındaki yüzde 5 etrafındaki yapışkanlık işgücüne katılım oranındaki 0.5 yüzdelik puan iyileşmeyle aynı dönemde gerçekleşti. Aylık bazda tekrar güçlü bir yükseliş yaşanması hanehalkı istihdam anketinde seviyeyi çok yukarı taşır ve Ekim ayında işsizlik oranını daha da aşağı çeker. Geçtiğimiz ayın hanehalkı istihdamı 354 bin ile oldukça güçlü gerçekleşmişti.

Haftalık çalışma saatleri

Piyasa beklentisi, 34.4 saat seviyesindeki haftalık çalışma saatlerinde herhangi bir değişiklik yaşanmayacağı yönünde. Haftalık çalışma saatleri 2. çeyrekten bu yana bu seviyenin etrafında dolaşıyor. Haftalık çalışma saatlerinde yaşanacak yükseliş, toplam çalışılan saatleri yukarı çekerek gelir artışındaki zayıf seyrin kırılmasına yardımcı olabilir. Böylece, 4. çeyrek tüketici harcamaları büyümesinin görünümü iyileşebilir.

Saatlik ücretler

Ortalama saatlik kazançlardaki artış, ABD ekonomisi tam istihdama yakın bir seviyede seyretmekteyken istihdam piyasasının baskı altında olup olmadığı konusunda bilgi verecek. Piyasa beklentisi Ekim ayında yüzde 0.3 artış yaşanacağı yönünde, bir önceki ay ise yüzde 0.2 artış yaşanmıştı. Ekim ayında saatlik kazançlardaki beklentilerin karşılanması durumunda yıllık trend yüzde 2.6'ya ulaşarak, resesyon öncesi yüksek seviye olan yüzde 2.7 artışa yaklaşacak.