Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Hindistan ve Türkiye'nin bölgelerinde önemli güç merkezleri olduğunu belirterek, "Her iki ülkenin inanılmaz bir potansiyeli var. Bizler bu potansiyeli mutlaka harekete geçirmeliyiz." dedi.

Elvan, Yeni Delhi'de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen, Türkiye-Hindistan İş Forumu'nda konuştu.

Türklerin Hindistan halkını dost olarak gördüğünü ifade eden Elvan, Hindistan'ın sadece Asya'da değil, küresel düzeyde de çok önemli bir ülke konumunda olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin son 14 yılda ekonomide önemli bir performans gösterdiğini ve hemen her alanda önemli gelişmeler sağladığını kaydeden Elvan, "Hindistan, Asya'da önemli bir güç merkezi. Asya ile Avrupa'yı bağlayan bir köprü konumunda olan Türkiye ise yine bölgesinde önemli bir güç merkezi. Her iki ülkenin inanılmaz bir potansiyeli var. Bizler bu potansiyeli mutlaka harekete geçirmeliyiz." diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 6 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu ve bunun 5 milyar doların üzerindeki kısmının Hindistan'ın Türkiye'ye ihracatından oluştuğunu anlatan Elvan, son 5 yılda iki ülke arasındaki ticaretin artmasına karşın, dış ticaret hacminin düşük seyrettiğine işaret etti.

"Hindistanlı yatırımcılar sunduğumuz fırsatları değerlendirmeli"

Her iki ülkenin iş adamlarının karşılıklı yatırımların yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde ortak işler yapabileceğine de inandığını belirten Elvan, "Türkiye, Hindistan için Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'ya açılan önemli bir kapı konumunda. Hindistanlı yatırımcılarımızın Türkiye'nin sunmuş olduğu bu fırsatı değerlendirmesini arzu ediyoruz." dedi.

Türkiye'nin 1996 yılından bu yana Gümrük Birliği anlaşmasının tarafı olduğunu hatırlatan Elvan, bu anlamda Türkiye'ye yapılmış bir yatırımın aynı zamanda Avrupa'ya yapılmış bir yatırım anlamına geldiğini söyledi.

Hindistanlı iş adamlarını Türkiye'de yatırım yapmaya davet eden Elvan, iş adamlarının birlikteliklerinin her iki ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

Hindistan'ın gelecek 5 yıllık süreçte 1,2 trilyon dolarlık kamu yatırımı öngördüğünü anlatan Elvan, "Gerçekten son derece önemli bir yatırım hedefi. Bizler Türk firmalarımızın, özellikle müteahhitlik hizmeti veren firmalarımızın, bu sürece katkı sağlamasını arzu ediyoruz. Bugüne kadar Türk müteahhitlerinin dünyada almış olduğu iş bedeli 325 milyar dolar. Dünyanın her tarafında iş adamlarımızın altyapı yatırımlarına yönelik projeler yaptıklarını görüyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 hedeflerini anlatan Elvan, "2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedefliyoruz. Diğer taraftan Türkiye olarak 2035 yılını hedefleyen plan ve strateji çalışmalarımıza başladık. Önümüzdeki dönemde 2035 vizyonumuzu da ortaya koyacağız." dedi.

"Türkiye ekonomisi sağlam temeller üzerinde"

Elvan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası Türkiye ekonomisinde yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulunurken de şunları söyledi:

"Bu hain darbe girişimi sonrası Türkiye ekonomisinin ne kadar sağlam temeller üzerine oturtulduğu bir kez daha ortaya çıktı. Hain darbe girişiminden önce de ekonomimiz defalarca test edildi ve hepsinden başarıyla çıktı. 2014-2015 yıllarında 4 seçim gerçekleştirdik, Suriyeli mülteciler problemi, Rusya ile uçak krizi, terör saldırıları, 17-25 Aralık darbe girişimi ve nihayet 15 Temmuz darbe girişimi. Bunları bir bütün olarak ele aldığımızda, Türkiye'nin bu zor süreçlerden sağlam bir şekilde çıktığını ve sağlam bir altyapıyla ilerlediğini görüyoruz. Türkiye, bu yaşanan süreçlere rağmen güçlü bir altyapısının olduğunu ortaya koymuştur."

Darbe girişimi sonrası ülkenin ekonomik göstergelerinde ciddi bir değişim olmadığına dikkati çeken Elvan, "Türkiye büyüme ve güçlenmeye devam edecektir. Türkiye bir güven ve istikrar adası konumundadır. Bundan sonraki süreçte de güven ve istikrar adası olmaya devam edecektir." ifadesini kullandı.

Elvan, konuşmasının ardından Hindistanlı yatırımcılara Türkiye'nin makro ekonomik göstergeleri ve yatırımlara yönelik teşviklere ilişkin sunum yaptı.

Diğer konuşmalar

Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Burak Akçapar da Türkiye'nin çok doğru ve sağlam bir yolda ilerlediğini ve dünyanın en önemli ekonomilerinden biri haline gelmek istediğini söyledi.

Kendilerini bu amaca adadıklarını anlatan Akçapar, "Global büyümenin büyük bir kısmı gelişen ekonomilerden kaynaklanacak. Türkiye ve Hindistan da bu listenin ilk sıralarında yer alacak." dedi.

TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ise Türkiye'nin yüksek katmadeğerli ürün üretmeye odaklandığını belirterek, "Hindistanlı yatırımcıları Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyoruz. Türkiye'ye yatırım yapan Avrupa'ya yatırım yapmış gibi olacak." diye konuştu.

Hindistan-Türkiye Ortak İş Konseyi Başkan Yardımcısı Sunil Duggal da Türkiye'nin pek çok sektöre katkı sağlayacak potansiyeli olduğuna işaret ederek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin mutlaka artırılması gerektiğini söyledi.

Duggal, Hindistanlı yatırımcılar olarak yeni teknolojiler konusunda yatırımlar yapmak istediklerini, bu anlamda taraflar arasında sayısız iş birliği fırsatları yakalanabileceğini dile getirdi.

AA