Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, dün akşamki toplantıda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Mehmet Muş da hazır bulundu.

Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Türkiye’nin önde gelen 45 iş adamının katıldığı toplantının amacının, iş dünyası ile güncel ekonomik konuları istişare etmek, katılımcıların görüş ve önerilerini almak olduğu belirtildi.

Toplantının başında, Ekonomi Bakanı Zeybekci bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda güncel ekonomik görünüm, Ekonomi Bakanlığının mal ve hizmet ihracatına yönelik yeni destek paketi ve yatırım teşviklerine yeni bir boyut getiren proje bazlı destek sistemi kapsamlı bir şekilde katılımcılarla paylaşıldı.

Sunum sonrasında farklı sektörlere mensup iş dünyası temsilcileri ile, 65. Hükümet programının öncelikleri arasında yer alan özel sektör eliyle sürdürülebilir büyüme, yüksek teknoloji içerikli ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimine dönük yatırımların artırılması, istihdam artırıcı önlemlerin yanı sıra sanayi, üretim ve ihracata dayalı büyüme modelini geliştirmek adına karşılıklı istişarelerde bulunuldu.

Öte yandan, katılımcılar, hükümetin uygulamaya koyduğu ekonomik reform çalışmaları, yeni teşvik yasası ve varlık fonunun kurulması gibi faaliyetlerinden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Toplantıda Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye ekonomisi 15 Temmuz’da çok büyük bir sınavı başarıyla atlattı. Ekonomisi sağlam olmayan bir ülke bu olayların 10’da birini yaşamış olsa altından kalkamazdı. Türkiye’nin durumunu bilmeyenlerin yanlış algısını düzletmek için birlikte çalışmalıyız. Türkiye’nin gerçekleri ve algısı arasındaki farkı ortadan kaldırmak için kararlılıkla hep birlikte mücadele etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırımın, iş adamlarına 2017 yılının 2016’dan daha iyi olacağını söylediği öğrenildi.

İŞ DÜNYASI MEMNUNİYETİNİ DİLE GETİRDİ

Toplantıda söz alan iş dünyası temsilcileri de 15 Temmuz’dan sonra Türkiye ekonomisinin gücünü ortaya koyduğunu, gerek reel kesim gerekse finans sektöründe hızlı bir toparlanma süreci yaşandığını ifade etti. İş dünyası temsilcileri, bu noktadan sonra geleceğe dönük projelerin ön plana çıkması gerektiğini kaydederek, bu kapsamda da hükümetin kararlı duruşundan ve özel sektörü destekleyici adımlarından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Bu toplantıların kurumsal kimlik kazanacağı ve daha sık yapılacağının altını çizen Başbakan Yıldırım, ilk defa 2004 yılında fikrini oluşturduğu İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Tüneli’nin (Avrasya Tüneli) 20 Aralık’ta yapılması planlanan açılışına iş dünyası temsilcilerini davet ederek, toplantıyı sonlandırdı.

Yaklaşık 5 saat süren toplantıya şu isimler katıldı:

Şölen Çi̇kolata Gıda Yönetim Kurulu Başkanı İsmai̇l Çoban, Petkim Petrokimya Holding AŞ (PETKİM) Genel Müdürü Anar Mammadov, LC Waikiki ve Küçükler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali̇ Ki̇bar, Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İGA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Cengiz, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Kalyon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu, Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, Oyak Holding Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Uçak Kardeşler Yönetim Kurulu Başkanı Hayretti̇n Uçak, Oltan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Veli̇ Oktan, Yakupoğlu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yakupoğlu, Nevzat İlaç Genel Müdürü Ali Toker, Pergamon Status Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, Yeşim Tekstil CEOsu Şenol Şenkaya, Koç Holding CEOsu Levent Çakıroğlu, Durmazlar Makina Yönetim Kurulu Başkanı Si̇nan Durmaz, Sarkuysan Bakır Yönetim Kurulu Başkanı Hayretti̇n Çaycı, Tosyalı Dış Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Çolakoğlu Dış Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tevfi̇k Çolakoğlu, Diler Dış Ticaret CEOsu İbrahi̇m Pektaş, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Altınay Makina Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay, Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, Bıçakçılar Tıbbi Cihaz AŞ Genel Müdürü Sadrettin Dai, Adik Tersanesinden Muharrem Faruk Ürkmez, Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, eski Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, BİM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Latif Topbaş, Türkiye Gemi İnşaat Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, Samsun Yurt Savunma Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Aral.