Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD seçimleri öncesi piyasalardaki geniş tabanlı ralli ile birlikte, Cezayir'in OPEC'in bir sonraki toplantısında üretimi yönetebilmek için ülke kotalarını belirleyeceğine güvendiğini kaydetmesi ile birlikte sıçradı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, FBI'ın Hillary Clinton'ın e-posta kullanımı konusundaki önceki kararını sürdürdüğünü açıklamasınına rdından hisse senetlerine gelen alımlarla birlikte yüzde 1.3 kadar değer kazandı. Cezayir Enerji Bakanı Noureddine Boutarfa, devlete ait APS haber ajansına yaptığı değerlendirmede, Eylül ayında Cezayir'de alınan üretim kısıntısı kararından geri dönüş olmadığını kaydetti.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun 28 Ekim'deki toplantıda, nihai anlaşma tamamlanmadan önce atılması gereken bir adım olan, ülke üretim kotalarının belirlenmesinde anlaşmaya varamamasının ardından varil başına 45 doların altına indi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, OPEC Ekim ayında rekor hhızda petrol üretti. Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, Salı günkü ABD başkanlık seçimleri öncesi yükseldi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Seçimlerin iyice yaklaşması ile birlikte volatilite için çok fazla alan var, ancak piyasalar, FBI konusunun Clinton'ın şansını iyileştirdiği olasılığına göre kendini düzeltiyor," dedi ve "Piyasa OPEC'e ilişkin haberleri izlemeye devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 57 sent yükselerek varil başına 44.64 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 09:43'te 44.46 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 59 sent düşerek 44.07 dolardan kapanmıştı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 1 üzerindeydi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 9.5 düştü ve bu 15 Ocak'tan bu yana en büyük haftalık kaybı işaret ediyor.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 46 sent ya da yüzde 1 yükselerek varil başına 46.04 dolara kadar çıktı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 8.3 ile Ocak ayından bu yana en hızlı haftalık kaybını yaptı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 87 sent primli işlem gördü.