Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

S&P'nin Türkiye'nin not görünümünü yükseltmesiyle yeni haftaya hafif düşüşle başlayan kur yeniden 3.17'yi aşarak rekorunu yeniledi.

ABD'de 8 Kasım'da gerçekleşecek Başkanlık seçimleri öncesinde FBI'ın Demorat aday Hillary Clinton'ın leyhine verdiği kritik karar güvenli liman olarak adledilen varlıklara olan talebi geriletirken, gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahını destekledi.

Türk Lirası sabah saatlerinde 3.1493'e kadar gerilemesinin ardından öğleden sonra ve akşam saatlerinde ivme kazandı ve 3,1797'ya kadar yükseldi.

Sabah saatlerinde 3.4871 seviyelerinden işlem gören Euro/TL ise yeniden 3.50'yi aştı.



ABD, aylardır süren seçim kampanyalarının ardından yeni başkanı seçmek için yarın sandık başına gidecek. Başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın kazanmasının kurda yükseliş, Hillary Clinton'un kazanmasının aşağı yönlü hareketi tetikleyebileceği belirtiliyor.  



Dolar/TL HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutuklanması ve Diyarbakır'daki patlamanın ardından 3.1741'e kadar yükselmişti. Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Cuma günkü değerlendirmesinde Türkiye'nin not görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükseltmiş, “BB” seviyesindeki kredi notunu teyit etmişti. Bu revizyonun, politika yapıcıların önemli reformları uygulamaya yönelik adımlarına devam edeceğine yönelik görüşü yansıttığı belirtilmişti.

Bugün yurtiçinde ve ABD'de kritik bir veri akışı bulunmazken ABD'de akşam saatlerinde Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın konuşması öne çıkıyor.



TL'DE DÜŞÜŞ %8'E YAKLAŞTI

Türk lirası bu yıl dolar karşısında yüzde 8'e yakın düşerek, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında Arjantin pesosunun ardından en çok gerileyen para birimi oldu. Türk lirasında kayıpların Cuma günü yaşanan gelişmelerin ardından hızlandığı görüldü.