Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Perakende satışlar Euro Bölgesi’nde ve Avrupa Birliğinde (AB) eylül ayında önceki aya kıyasla yüzde 0,2 azaldı.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün yayımladığı verilere göre, eylül ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar 19 üyeli Euro Bölgesi’nde ağustos ayına kıyasla yüzde 0,2 azaldı. Perakende satışlar, geçen yılın eylül ayına kıyasla ise yüzde 1,1 yükseldi.

Tek Para Birliği’nde perakende satışların eylülde önceki aya kıyasla yüzde 0,5 azalması, geçen yılın aynı ayına kıyasla ise yüzde 1,2 artması bekleniyordu.

Veriler ayrıca, 28 üyeli Avrupa Birliğinde (AB) perakende satışların eylül ayında önceki aya oranla yüzde 0,2 azaldığını ve geçen yılın aynı ayına kıyasla ise yüzde 2,2 yükseldiğini ortaya koydu.

Euro Bölgesi’nde perakende satışların aylık bazda azalmasında gıda dışı ürün satışı ve otomotiv yakıtı satışının azalması etkili olurken, gıda, içki ve tütün ürünleri satışı artış kaydetti.

AB’de perakende satışların aylık bazda azalmasında ise gıda dışı ürün satışı etkili oldu. Otomotiv yakıtı satışı değişmedi, gıda, içki ve tütün ürünleri satışı ise artış kaydetti.

Verinin mevcut olduğu ülkeler arasında, aylık bazda perakende satışında en fazla azalış görülen ülke yüzde 2,1’le Portekiz olurken, en fazla artış görülen ülke yüzde 1,5’le Estonya oldu.

Bu yılın eylül ayı ile geçen eylül ayı kıyaslandığında ise Euro Bölgesi’nde perakende satışlardaki artışa en fazla katkı sırasıyla gıda, içki ve tütün ürünleri, otomotiv yakıtı ve gıda dışı ürünlerden geldi. AB’deki artışa ise en fazla katkıyı sırasıyla otomotiv yakıtı, gıda, içki ve tütün ürünleri ve gıda dışı ürünler yaptı.

Perakende satışlarında söz konusu dönemde en fazla artış görülen ülke yüzde 15,2 ile Lüksemburg oldu. Bu dönemde perakende satışlarında azalış görülen ülkeler ise yüzde 3,2 ile Belçika, yüzde 0,4’le Almanya ve yüzde 0,1’le de Slovenya olarak belirlendi.

AA