Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'liler en tuhaf başkanlık seöimlerinden birine hazırlanırken, yatırımcıların aklında tutması gereken ana unsurlar şu şekilde:

Başkanlık yarışının son on gün içerisinde keskinleşmesine karşın, yorumcular ve bahis siteleri hala Hillary Clinton'ın kazanacağını öngörüyor. Hillary Clinton'ın galibiyetinin kongredeki uzun süreli düğüme ilişkin en kuvvetli beklentiyi de beraberinde getirmesi durumunda piyasalar görece sakin bir tepki verir. Hisse senetleri, tahviller ve para birimleri genellikle bant içerisinde kalır.

Piyasa için iki uç senaryo bulunuyor.

Donald Trump'ın başkan olması ve uzun süreli ticari ilişkilere zarar verecek politikalara hızlıca geçme yönündeki niyetini tekrarlaması durumunda (Çin ve Meksika'ya uygulanan gümrük tarifeleri ve Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlükten kaldırılması), hisse senedi piyasasında satış dalgası görülmesi büyük bir ihtimal. Finansal sistemin geleceğine ilişkin belirsizlik oluşturması durumunda ise -örneğin Dodd-Frank yasasının alternatif sunmadan ani bir şekilde feshi- satış dalgası daha da sert olur.

Bu ilk senaryoda, hisse senedi piyasalarındaki kargaşa hem yatırım yapılabilir seviyedeki hem de yüksek faizli şirket tahvillerinde risk spreadlerinin genişlemesine neden olur. Hazine tahvillerinin tepkisi ise daha kısıtlı olur. ABD hazine tahvillerinin faizleri, düşük büyüme ve yüksek enflasyon beklentilerinin arasına çekilir.

Diğer uç senaryo ise Clinton zaferinin yanında demokratların da kongrede üstünlük sağlaması. Bu durumda ilaç ve enerji gibi belirli sektörlerde satış dalgası görülebilir. Tahvil piyasaları da, önemli bir ihtimali bulunan mali teşvik nedeniyle baskı altına girebilir.

Para piyasalarında ise iki senaryonun etkileri çok farklı olur. Ticaret karşıtı önlemlerin söz konusu olacağı Trump'ın galibiyeti durumunda, dolarda yukarı yönlü hareketler gerçekleşebilir. ABD ve önemli ticaret ortakları arasında gerçekleşebilecek ticari bir savaşın her iki tarafa da zarar verecek olmasının yanında, daha az açık bir ekonomi olması nedeniyle daha az etkilenecek olan taraf ABD. Demokratların kongrede üstünlük sağlaması durumunda ise dolar zayıflayabilir.

Mohamed A. El-Erian

Kısaltılarak çevrilmiştir