Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de yarın yapılacak başkanlık seçimine saatler kala son bir hafta içindeki anketlerin ortalaması, yarışı Hillary Clinton'ın kazanacağını gösteriyor.

Amerikan halkı, ülkenin 45'inci başkanını belirlemek üzere yarın sabah erken saatlerden itibaren oy kullanmaya başlayacak. Birçok eyalette erken oy kullanma uygulaması sayesinde yaklaşık 40 milyon kişi oyunu kullandı. Seçim günü de yaklaşık 100 milyon Amerikalının daha oy kullanması bekleniyor.

Seçim öncesi Bloomberg, FOX, NBC, CBS Los Angeles Times, Washington Post gibi Amerikan gazete ve televizyonlarının kamuoyu araştırma şirketleriyle ortak yaptığı çok sayıda anket yayınlanıyor. Son bir hafta içinde yapılan anket sonuçlarının ortalaması alındığında, Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'ın rakibi Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'a yaklaşık 3 puan fark atarak "ipi göğüsleyeceği" öngörülüyor.

Buna göre, oy verme işleminin başlamasına 18 saat kala yayınlanan 12 anketin 10'unda Clinton, sadece birinde Trump'ın kazanacağı tahmin ediliyor. Bir ankete göre ise iki aday berabere gözüküyor. 12 anketin ortalaması alındığında, Clinton'ın yüzde 45, Trump'ın ise yüzde 42,1 oy oranına ulaşacağı hesaplanıyor. Bu durumda anketlere bakıldığında Clinton'ın yarışı yaklaşık 3 puan farkla kazanması bekleniyor.

Başkanlık yarışının diğer iki adayından Liberteryan (Özgürlükçü) Partiden Gary Johnson'ın yüzde 4,75, Yeşiller Partisi adayı Jill Stein'ın ise yüzde 2 oy oranında kalacağı tahmin ediliyor.

- Önceki seçimlerde anketler tutturmuştu

ABD'de 2004 ve 2008'deki başkanlık seçimleri öncesinde, son bir haftalık anketlerin ortalaması başkanın kim olacağını neredeyse tam olarak ortaya koymuştu. 2012 seçimi öncesindeki anketlerin ortalamasında ise yanılma payı bulunuyordu.

Buna göre, 2004'te George W. Bush ile John Kerry arasındaki seçim öncesi tahminleri veren anketlerin ortalaması, yarışı Bush'un 2,4 puan farkla kazanacağını gösteriyordu. Nitekim Bush yüzde 50,7 oy oranı ve 2,4 puan farkla seçimi kazandı.

2008'deki Barack Obama-John McCain yarışı öncesindeki anketlerin ortalaması da Obama'nın rakibine 7,3 puan fark atacağını ortaya koymuştu. Seçim sonucunda Obama, yüzde 52,9 oy oranı ve 7,3 puan farkla zafer elde etmişti.

2012 seçiminde ise anket ortalamaları kazananı doğru tahmin etti ancak oy farkı konusunda yanıldı. Anket ortalamalarına göre Mitt Romney'e karşı yarışı 2 puan farkla kazanacağı tahmin edilen Obama, yüzde 51,1 oy aldı ve rakibine 3,9 puan fark attı.

AA