Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL






ABD’de seçimlerine insanlardan önce robotlar damgasını vurdu. Özellikle sosyal medya sitelerinde insan gibi haber yazıp tweet’lere cevap veren haber robotları tartışmaları kızıştırarak seçmenlerin görüşlerini etkiledi.

ABD’de dananın kuyruğu bugün kopuyor. Ülkeyi gelecek dört yıl boyunca yönetecek yeni başkan bugün belli olacak.

Ancak önceki seçimlere kıyasla dananın kuyruğu adayların televizyonlarda yaptıkları tartışmalardan ziyade internet ortamındaki faaliyetlerine göre kopacak.

Demokrat aday Hillary Clinton’ın dijital kampanyası Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt’in sahibi olduğu Groundwork tarafından yönetildi.

Cumhuriyetçi aday Donald Trump da sanal dünyadaki görünüşünü Silikon Vadisi’nin deneyimli şirketlerine devretti.

Ancak tarafların internet ortamındaki faaliyetleri sadece sosyal medya ile de sınırlı kalmadı. Önceki seçimlerde hiç olmayan haber robotları da (News bots) propaganda döneminde yer aldı.

Yapılan araştırmalara göre gerek sosyal medya ve gerekse haber sitelerinde seçime yönelik yer alan haberlerin yüzde 20’si haber robotları tarafından hazırlanıyor.

Bu robotları yönlendiren akıllı yazılımlar (algoritmalar) öylesine gelişti ki artık söz konusu yazılımlar aynı insan gibi tweet ve haberlere yanıt verebilir, tartışmaları kızıştırabilir hale geldi.

Öyle ki gerek Trump’ın ırkçı açıklamaları ve gerekse Clinton’ın e-posta olayı bu yolla tüm dünyaya duyuruldu ve tartışıldı. Diğer bir ifadeyle ABD’de başkanlık seçimlerine insanlardan önce robotlar damgalarını vurdu.

İŞTE ABD BAŞKANLIK SEÇİMİNE DAMGA VURAN 4 TEKNOLOJİ

 - Bulut ve Big Data: Propaganda sürecini yönetenler kamuoyu araştırmaları yerine doğrudan kullanıcı bilgilerinden yola çıkarak seçmenlere özel içerikler hazırladı.

- Mobil cihazlar: Seçmeni bir an olsun yalnız bırakmayan uzmanlar özellikle cep telefonu, tablet vb cihazlar üzerinden kitleyi sürekli kontrol altında tuttu.

- Sosyal medya: Uzmanlar çok farklı sosyal medya kanalları üzerinden adaylarla ilgili çok daha kapsamlı destek veya karalama operasyonları yürüttü.

- Haber robotları: Kampanyaları tasarlayanlar destek ve karalama haberlerinin yayılması için algoritmalar tarafından yönetilen haber robotlarını kullandı.

SOSYAL MEDYAYI EN İYİ OBAMA KULLANDI

ABD Başkanı Barack Obama, Kasım 2008’de yapılan seçim öncesi sosyal medyayı çok etkili kullanarak dikkatleri çekti.

Elinden hiç düşürmediği Blackberry mobil telefonuyla doğrudan seçmenleriyle iletişim halinde kalan Obama, o tarihe kadar hiç görülmemiş bir propaganda dönemi geçirdi.

Bu sayede başta gençler ve kararsızlar olmak üzere seçimde kazanmakla kaybetmeyi belirleyen kritik seçmen sayısını yakalayan Obama, ABD başkanlık seçimlerinde de yeni bir sayfa açmış oldu.

Habertürk