Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:30'da güncellendi)

ABD seçmenlerinin, seçim anketlerinin Beyaz Saray yarışında Hillary Clinton'ın Donald Trump'ın önünde gittiğini gösterdiği bir ortamda, sandık başına gitmeleri ile birlikte, hisse senetleri yükselirken, ABD Hazine tahvilleri ve dolar değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) Haziran ayından bu yana en büyük iki günlük kazancına ilerlerken, ABD devlet tahvilleri düşüşüne yeniden başladı ve dolar önemli para birimleri arasında değer yitirdi. Yatırımcıların ABD seçimlerine ilişkin algılamalarının bir göstergesi olan Meksika pesosu (Trump'a destek arttıkça değer kaybeden ve tersi olduğunda yükselen) dört günlük rallisini genişletirken, yen değer kaybetti. Gelişen piyasa hisse senetleri değer kazanırken, Mısır hisse sentelerinin göstergesi SGX 30 Endeksi 2008'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Petrol varil başına 45 dolar civarında seyrederken, gümüş yükseldi.

Hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini başa baş giden başkanlık seçim yarışına çevirmeleri ile birlikte, erken saatlerde yön belirlemede güçlük çektikten sonra yükseldi. İki aday, seçim kampanyalarının son günlerini, anketlerin yarışın başa baş gittiğini göstermesi ile birlikte, kilit öneme sahip ve savaş alanı olarak adlandırılan eyaletlerde sürdürdü. Halen, eyalet bazında yapılan anketler, Demokratların önde gittiğini işaret ediyor. Başkanlık seçimleri üzerine bahis oynatan internet siteleri, Clinton'ın seçimi kazanma olasılığının yaklaşık yüzde 80 olduğını işaret ediyor.



New Jersey'de Stifel, Nicolaus & Co. para yöneteicisi Chad Morganlander, "Kemerlerinizi bağlayınız, zira bu sarsıntılı bir yükseliş olacak," dedi ve "Sandıkların bugün ilerleyen saatlerde kapanması ile birlikte, yatırımcılar bilgi akşı öncesi, kaotik bir ortam içinde olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Oylar konusunda gerçek zamanlı tahminleri yayınlayan bir kuruluş, Clinton'ın Florida, Iowa ve Nevada gibi savaş alanı olarak adlandırılan eyaletlerde ilk oylarda önde gittiğini kaydetti. Slate.com'un Votecastr'ı tarafından yapılan analiz, Trump'ın ilk oylara göre Pennsylvania'da önde gittiğini gösterdi.

Votecastr, Seçim Günü öncesi kullanılan oylarla birlikte oy sayımına ilişkin güncellemeleri kanıtlanmamış bir teknik kullanarak açıklıyor. Site, bilgilerinin kimin hangi eyaleti kazandığına ilişkin bir tahminde bulunmadığını kaydetti.

Clinton'ın seçimleri kazanacağına ilişkin spekülasyon, Fed'in gelecek ayki toplantıda faiz artırımına gidebileceğine ilişkin beklentileri güçlendiriyor. Bloomberg'in fed fonları faizi (Fed'in gösterge faizi) vadeli kontrat işlemlerinden derlediği verilere göre, Fed'in yıl sonuna kadar faiz artırıma olasılığı, geçen haftaki seviyesi olan yüzde 76'dan yüzde 86'ya çıktı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 12:05'te yüzde 0.4 yukarıdaydı.

(20:30'da güncellendi)