Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Janus Capital Group'a göre, S&P 500 Endeksi'nin Salı günü gerçekleşen ABD seçimlerinin ertesinde nerede olacağına yönelik vadeli işlemler, Hillary Clinton'un başkanlık seçimini kazanmasına yüzde 71 ihtimal veriyor. Geçtiğimiz hafta bu olasılık yüzde 63 seviyesinde bulunuyordu. Böylece piyasalar, Hillary Clinton'un kazanmasına daha yüksek ihtimal veren bahis şirketleriyle aynı çizgiye gelmiş oldu.

Janus Capital'in analizi, FBI'ın Pazar günü Clinton'un leyhine verdiği kararın ardından yaşanan piyasa hareketleriyle uyumlu. S&P 500 Endeksi bu haberin ardından 36 yılın en uzun kayıp serisini kırmış ve 28 Ekim'de FBI'ın e-mail tartışmasını yeniden başlatmasının ardından verdiği kayıpların büyük kısmını geri almıştı. Bu haber güvenli varlıkları yukarı yöneltirken riskli varlıkları da aşağı çekmişti. Yatırımcılar, Cumhuriyetçi aday Trump'ın kazanmasına yönelik hedgelerini Pazartesi günü tersine çevirdi.

Trump'ın geriden gelerek zafer kazanmasının ardından yaşanabilecekler, İngiltere'de Haziran ayında Avrupa Birliği'nden ayrılma kararından sonraki duruma benzer olabilir. Barclays raporunda Trump'ın kazanması durumunda, "Kaliteli varlıklara sert bir geçiş olacağını düşünüyoruz" denildi. Demokrat aday Clinton'ın kazanması da piyasayı bozucu olabilir, ancak bu daha küçük bir olasılık. JP Morgan Chase raporunda 3. bir olasılıktan da bahsediliyor. Raporun başlığıysa: "Yeniden sayım talep ediyorum".

Uzun vadede, her iki aday da harcamaları artırmak ve vergileri düşürmek istiyor ki, bu adımlar hisse senetleri için olumlu, sabit getirili varlıklar için olumsuz olabilir. 

Ancak şunu da belirtmek gerekir ki, yatırımcıların ABD seçimlerinin hemen ardından verdikleri tepkiler genelde kalıcı olmuyor.

Hisse senetleri

Clinton kazanırsa: CMC Markets'in Singapur'daki analisti Margaret Yang, "Piyasa halihazırda Clinton'ın kazanma ihtimalini fiyatladı. Clinton'ın kazanması durumunda yukarı yönlü potansiyel kısıtlı olacaktır" dedi. Barclays raporunda, Clinton'un galip gelmesi durumunda, S&P 500 Endeksi'nin yüzde 3 kadar yükselebileceği söylendi. Societe Generale'e göre, Clinton zaferinin hemen ardından S&P 500 Endeksi Pazartesi günü kapanışının yüzde 3.2 üzerine çıkarak 2.200 puana ulaşabilir, 2017 ortasındaysa 2.350 puana tırmanabilir.

Deutsche Bank, Clinton'ın zaferinin, ilk etapta politikanın devamlılığı ve öngörülebilirliğine bağlı olarak riskin ortadan kalkmasıyla oluşacak bir ralliye sebep olabileceği, ancak bunun ötesinde sermaye kazançlarında vergi indirimlerinin azaltılması gibi politikalar yoluyla bazı varlık gruplarında olumsuz etkiye sebep olabileceğini söyledi.

Trump kazanırsa: CMC'den Yang'a göre, "ABD hisse senetlerinde değerlemeler çok yüksek ve Trump'ın zafer kazanması devasa bir satış dalgasını tetikleyebilir". Yang'a göre bir çok kişi klasik bir siyah kuğu olayı yaşanacağını düşünüyor olabilir, bu nedenle de reaksiyon Brexit'ten "çok daha ciddi" olabilir. Brexit S&P500 Endeksi'nin 2 gün içerisinde yüzde 5.3 düşmesine sebep olmuştu. Avrupa ve diğer bölgelerdeki endekslers çok daha ağır düşüşlerle karşı karşıya kalmıştı.

Barclays Trump zaferi durumunda S&P500 Endeksi'nde yüzde 13 kadar bir geri çekilme bekliyor.

Citigroup hisse senedi stratejisti Tobias Levkovich, S&P 500 Endeksi'nde kayıpların yüzde 5'i aşmayacağını düşünüyor. Societe Generale S&P 500 Endeksi'nin Pazartesi günü kapanışına göre yüzde 8.5 gerileyebileceğini düşünüyor.

JP Morgan Döviz, emtia ve faiz araştırma müdürü John Normand'a göre, Cumhuriyetçi aday Trump'ın zaferinin uzun vadeli sonuçlarını değerlendirmek oldukça zor çünkü "(Ticaret, mülteciler) konularında Trump'ın önerdiği politikalar oldukça sıra dışı ve diğer politikaları da (maliye gibi) oldukça belirsiz" dedi.

Tahviller

Clinton kazanırsa: Bank of America analistlerine göre, Demokratlar galip gelirse, ilk etapta yatırımcılar ABD hazine tahvillerini satarak daha riskli varlıklara yönelmek isteyebilir ve bu da tahvil faizlerinin yükselmesine neden olabilir. ABD hazine tahvillerinin küresel anlamda gösterge görevi görmesi sebebiyle, dünya çapında bireyler ve şirketlerin borçlanma maliyetleri artabilir. 

Clinton ve Trump arasındaki fark Temmuz sonundan itibaren daralmaya başladığından bu yana ABD 10 yıl vadelilerinin getirisi 36 baz puan kadar yükseldi. BMO Capital Markets stratejisti Ian Lyngen'in piyasa oyuncularıyla düzenlediği ankete göre, Clinton'ın kazanması durumunda ABD tahvil getirilerinde yaklaşık 5 baz puan artış bekleniyor.

Trump Kazanırsa: İngiltere'de 23 Haziran'da gerçekleşen Brexit referandumunun ardından ABD 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisi 39 baz puan yükseldi ve faizler Eylül ayına kadar Brexit öncesi seviyelere dönmedi. Trump'ın kazanması durumunda buna yakın bir durum yaşanabilir. Credit Agricole Trump'ın kazanması durumunda ABD 10 yıllık faizlerinde en az 10 baz puan düşüş beklerken, Lyngen'in anketine göre düşüş daha sınırlı olabilir. JP Morgan'dan Normand'a göre, Trump'ın kazanmasının ardından ABD 10 yıllıklarının faizi Pazartesi günü yüzde 1.83 seviyesinden, yüzde 1.7'ye kadar düşebilir.

İlk piyasa hareketlerinin ardından, Trump'ın vergi indirimleri ve altyapı harcamaları planları tahvil faizlerini tekrar yukarı yöneltebilir, özellikle de hem Başkanlık hem de Senato'yu kazanmaları durumunda.

Para birimleri

Clinton kazanırsa: Capital Economics'e göre, Clinton'un kazanması durumunda yatırımcıların Fed'in Aralık ayında faiz artıracağına yönelik beklentisi nedeniyle ABD doları gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kazanabilir.

Ancak Bank of America'ya göre, ABD doları Clinton ile uzun vadede ancak Demokratlar Kongre'de de üstünlük elde ederse kazanabilir.

Societe Generale'e göre, gelişmekte olan ülke para birimleri "ılımlı ve geçici" kazançlar görebilir çünkü Clinton'ın kazanması "tamamen olmasa da büyük oranda" fiyatlandı, ancak Rusya istisnai bir durum oluşturuyor. Clinton zaferinden en kazançlı Meksika pesosu çıkabilir. 

Trump kazanırsa: Döviz piyasaları bu ay Trump'ın kazanması durumunda nelerin yaşanabileceğine dair işaretler gösterdi. ABD doları büyük para birimleri karşısında zorlanırken Meksika pesosu çakıldı, ta ki Pazartesi günü FBI Clinton'un e-postalarıyla ilgili kararını açıklayıncaya kadar.

Societe Generale, Trump zaferi sonrasında Meksika pesosunun Pazartesi gününe göre yüzde 19 düşeceğini belirtiyor. BofA ise traderlerin uzun süredir sürpriz bir Trump zaferini fiyatlamakta epey yol katettiğini düşünüyor.

Analistlere göre, Trump'ın kazanması durumunda Çin'in ABD varlıklarını satabileceği ve Fed'in faiz artırımını erteleyebileceği beklentileriyle, yen, euro, sterlin ve frank gibi diğer gelişmiş ülke para birimleri de dolar karşısında kazanabilir. 

Gelişmekte olan ülkeler

Clinton kazanırsa: Clinton'ın kazanması durumunda yatırımcılar risk alma moduna geçebilir ki bu durum da gelişmekte olan ülkeler için olumlu olabilir. 

Trump kazanırsa: CMC Markets analisti Yang, "Trump'ın kazanmasından faydalanacak herhangi bir ülke düşünemiyorum" dedi.

Evercore raporunda, Trump zaferinden faydalanabilecek bir ülke ismi veriliyor. Evercore, Clinton'u önde gösteren anket sonuçlarının yanlış olma ihtimaline karşı hedge olarak Rusya hisse senetlerini öneriyor.

Citigroup MSCI Gelişmekte olan piyasalar Endeksi'nin Trump zaferinin hemen ardından Meksika hisse senetleri öncülüğünde en az yüzde 10 düşeceğini düşünüyor.

IIF'nin Perşembe günü yayınladığı raporda bu durumun sebebi açıklanıyor: "Meksika ihracatının yaklaşık yüzde 80'i ABD'ye gidiyor. Çalışanların ABD'de sağladığı kazançlar ise turizm ve petrolün ardından ülkeye döviz akımlarının 3 en önemli kaynaklarından biri" dedi. 

Capital Economics'e (CE) göre, "Trump'ın kazanması durumunda Hindistan ve Endonezya en az etkilenecek ülkeler", CE, aynı şekilde Pakistan'ın da bu durumdan fazla etkilenmeyeceğini düşünüyor.