Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg Briefs tarafından 3 Kasım'da mülakat gerçekleştirilen Nomura International kıdemli serbest müşteri danışmanı Bob Janjuah, ne Hillary Clinton ne de Donald Trump'ın kongreden dikkate değer bir mali paket geçiremeyeceğini belirtti. Janjuah'a göre ABD gelecek yıl teknik resesyona doğru ilerlerken, Fed'in adım atması gerekiyor.

ABD seçimlerine ilişkin görüşünüz nedir?

Hem Clinton'ın kazanıp hem de kongreyi demokrratların aldığı en düşük ihtimalli senaryo gerçekleşmediği sürece kimin kazandığının çok fazla önemi olduğunu düşünmüyorum. Clinton ya da Trump başkanlığında kötü şeyler yapmanın -Meksika sınırına duvar örmek gibi- mümkün olduğunu sanmıyorum. Bence Hillary de Trump da kongreden güçlü destek bulmayacak.

Ya Clinton kazanırsa?

Kısa vadeli piyasa tepkisi olumlu olur fakat bence Cumhuriyetçi bir kongrenin hayatı aşırı zorlaştırabileceği hızlı farkedilir; ABD ekonomisi için kongreden geçirebileceği mali paket ciddi anlamda küçük olur. Bence Clinton'ın kongre ile ilişkisi zamanla daha da yıpratıcı olur. Eğer net bir demokrat zaferi olursa, tahvil piyasasında muhtemelen satış dalgası yaşanır, getiri eğrisi dikleşir, hisse senetleri de memnun olur.

Fed için ne anlama gelir?

Clinton zaferi -demokratların kongreyi almadığı varsayımıyla- çok küçük bir mali paket anlamına geliyor. Bu da gözlerin Fed'e dönmesi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz artırımı kararının bir miktar daha zorlaşması demek oluyor. Yellen, zamanla rakipsiz olduğunu anlayacak. Daha fazla emisyon, mevcut duruşunu koruyan ya da marj daraltan bir Fed teoride bir miktar daha yüksek tahvil faizi anlamına geliyor. Eğer ABD tekrar yavaşlamaya başlarsa -ki bence öyle olacak- döngüsel bir resesyona girersek, tüm baskı tekrar Fed'in omuzlarına yüklenecek. Washington'un yardım edecek bir pozisyonda olacağını sanmıyorum.

ABD faizlerine etkisi ne olur?

Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gideceğini düşünüyor muyum? Muhtemelen. Fed'in ciddi bir faiz artırımı döngüsüne gireceğini düşünüyor muyum? Kesinlikle hayır. Önümüzdeki iki yılda yeni bir parasal genişleme dizisi Fed'in 100 baz puan faiz artırmasından daha büyük bir ihtimal. Washington'ın zor durumda olması nedeniyle daha fazlasını yapması için Fed üzerindeki baskı artacak. Ellerinde kalan kredibiliteyi kullanmaları gerek.

Trump kazanırsa ne olur?

Hisse senetleri olumsuz etkilenir. S&P 500 Endeksi, mevcut seviyelerinden rahatlıkla 100-200 puan geriye gider. Ben diğer insanlar kadar endişeli değilim: Trump galibiyeti, kendi partisi tarafından denetlenmesine yol açacaktır. Cumhuriyetçi kongre tarafından desteklenen bir mali paket yardımı umudu biraz daha fazla, fakat piyasa sanırım şuna odaklanacak: “Aman Tanrım, Yellen'ın yakasına yapışacak”

Siz nasıl pozisyon aldınız?

Tahvil piyasası perspektifinden bakılırsa, ben ABD tahvillerini seviyorum. Bir yıllık bir süre için ABD 10 yıl vadeli hazine tahvillerini yüzde 2-2.25 faiz aralığında almak istiyorum. Ben “uzun süre düşük büyüme” kampındayım ve enflasyonda “uçuş” gibi bir endişem yok.

Kısaltılarak çevrilmiştir