Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Perakende satış hacmi, eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,4 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın eylül ayına ilişkin Perakende Satış Hacim Endeksi'ni açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,4 geriledi. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,8 azalırken, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 1,9 artış gösterdi.

Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 10,2 azalırken, bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 2,6, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0,4, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 3,7, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 4,7 arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacminde, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1 artış görüldü. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,1, otomotiv yakıtı satışları yüzde 5 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları ise yüzde 3,2 azaldı.

Gıda dışı sektörlerin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde, bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 0,8, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 2,1, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 14,7 artarken, elektrikli eşya ve mobilya satışlarında yüzde 2, posta veya internet üzerinden satışlarda yüzde 3,2 azalış görüldü.

Perakende ciro arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, söz konusu ayda bir önceki aya göre yüzde 0,2, otomotiv yakıtı satışları yüzde 6 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2 azaldı.

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 arttı. Aynı dönemde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 4,5, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 9,1, otomotiv yakıtı satışları yüzde 8,7 artış kaydetti.

Perakende satış hacmi azaldı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacmi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0,6 geriledi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, 2016 yılı 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2, takvim etkilerinden arındırılmış perakende ciro ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,1 artış gösterdi.