Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli ve yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisinin tekrar artışa geçtiğini belirterek, "Önümüzdeki dönem hem attığımız adımların etkisi hem de finansal piyasaların daha öngörülebilir bir hal almasıyla sanayimiz çok daha hızlı büyüyecektir." ifadesini kullandı.

Özlü, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan eylül ayına ait sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Eylülde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1, arındırılmamış endeksin yüzde 4,1 düştüğünü anımsatan Özlü, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ise bir önceki aya göre yüzde 3,8 azaldığını aktardı.

Sanayi üretiminin bu görünümünde özellikle ihracat pazarlarında yaşanan gelişmelerin belirleyici olduğunu ifade eden Özlü, bu durumun iç pazardaki sınırlayıcı gelişmelerle birleşerek sanayi üretimini bir miktar aşağıya çektiğini belirtti.

Söz konusu ayda döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, çevre ülkelerde güvenlik endişesiyle ticaret kanallarının daralması ve bunların ülke içindeki siyasi yansımalarının tüketim ve yatırım tarafında harcamaların ertelenmesine neden olduğunu vurgulayan Özlü, gerek beyaz eşya, otomobil gibi dayanıklı tüketim harcamalarının gerekse de yatırım eğilimlerinin bu tabloyu işaret ettiğini bildirdi.

- "Ekonomi olumlu yönde sıçrama yapacak"

Açıklanan verilerle üçüncü çeyrek sanayi üretiminde bir miktar yavaşlama olduğunun görüldüğünü ifade eden Özlü, "Öncü göstergelere ve harcama eğilimlerine baktığımızda, üçüncü çeyrek verilerinde bir yavaşlama olacağını bekliyorduk. Üçüncü çeyrekte gerek ülkemizde gerekse çevremizde yaşan gelişmeler, karşımıza bu tabloyu çıkarmıştır. Son çeyrekte ise ekonomi olumlu yönde tekrar bir sıçrama yapacak ve üçüncü çeyrekte yaşanan duraksamayı telafi edecektir." değerlendirmesinde bulundu.



Yurt içi tüketim ve yatırımlara dönük tedbirlerin, dördüncü çeyrekten itibaren etkisini göstermeye başlayacağını belirten Özlü, şunları kaydetti:

"Üçüncü çeyrekte ertelenen talebin dördüncü çeyrekte devreye girmesiyle hızlanan bir ekonomi göreceğiz. Ekonominin hızlanmasında ise öncü rolü yine sanayi sektörü üstlenecektir. Türkiye yaşanan tüm gelişmelere rağmen yoluna devam etmektedir. Sağlam bir ekonomik yapıya sahiptir. Hükümetimiz, yapısal reformlara ara vermeden devam etmektedir. Yatırım ortamını iyileştirmek, finansmana erişimi kolaylaştırmak ve tasarrufları artırarak yatırımlarla buluşturmak için önemli adımlar atmaktadır. Üstelik bunları yaparken bütçe disiplininden taviz vermedik. Bu gelişmeler sayesinde, yerli ve yabancı yatırımcının Türkiye’ye karşı olan ilgisi tekrar artışa geçmiştir. Önümüzdeki dönem hem attığımız adımların etkisi hem de finansal piyasaların daha öngörülebilir bir hal almasıyla sanayimiz çok daha hızlı büyüyecektir."

AA