Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

EIA'nın bugün yayımlanan Kısa Dönem Enerji Görünümü raporunda, Rusya, İngiltere ve Brezilya'da artan ham petrol üretiminin ve ABD'deki üreticilerin düşük fiyatlara dirençli çıkarak üretim seviyelerini korumasının, küresel piyasalarda ham petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğu belirtildi.

Raporda, OPEC dışındaki ülkelerin toplam petrol üretiminin bu sene günlük ortalama 56,88 milyon varil, gelecek yıl da 57,20 milyon varil olacağının tahmin edildiği kaydedilirken, 2017'de özellikle Kanada, Rusya ve Kazakistan'da petrol üretiminin artmasının öngörüldüğüne dikkat çekildi.

OPEC üyelerinden Nijerya, Libya, İran ve Irak'ın kartelin bu ay sonunda yapmayı planladığı üretim kotalarında sınırlama anlaşmasından muaf tutulmak istediğine işaret edilen raporda, bu ülkelerde artan üretimin de petrol fiyatlarını olumsuz etkilecebileceği vurgulandı.

Raporda, OPEC'in ham petrol üretiminin bu sene günlük ortalama 32,5 milyon varil, gelecek yıl da 33,3 milyon varil olmasının tahmin edildiği bilgisi paylaşılırken, kartelin toplam ham petrol ve petrol ürünleri üretiminin 2016'da günlük ortalama 39,28 milyon varil, 2017'de de günlük ortalama 40,23 milyon varil olmasının öngörüldüğü bildirildi.

EIA, spot piyasada, ABD'nin Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatının 2016'da ortalama 42,84 dolar, 2017'de de ortalama 49,91 dolar olacağını tahmin ediyor. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatının ise bu sene ortalama 43,30 dolar, gelecek yıl da ortalama 50,91 dolar olması öngörülüyor.

AA