Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:45'te güncellendi)

Küresel piyasalardaki türbülans, ilk tepki olarak hisse senetlerindeki satış dalgası ve güvenli liman niteliğindeki rallinin ardından, yatırımcıların Donald Trump'ın Amerikan başkanlık seçimlerindeki sürpriz zaferini yeniden değerlendirmesi ile birlikte yatıştı.

Hisse senedi endeks vadelilerindeki sert düşüşün ardından, Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), sağlık-bakım ve bankacılık hisselerindeki kazançların desteği ile yükseldi. Uzun vadeli ABD Hazine tahvilleri, Cumhuryetçilerin harcamaları artıracağı beklentisi ile sert düşerken, iki yıl vadeli tahviller, Fed'in faiz artıracağına ilişkin beklentilerin zayıflaması ile değer kazandı. Meksika pesosu, ABD ile entegrasyon beklentilerinin zayıflaması sonrası rekor düşük seviyeye inerken, Rusya hisse sentleri, Trump'ın Moskova ile ilişkileri iyileştireceği beklentisi ile sıçrama yaptı. Altın ve yen değer kazandı.

Londra'da Bakk of Montreal faiz işlemleri idari direktörü Craig Collins, "Risk varlıkları düşük seviyelerden oldukça etkileyici bir şekilde toparlandı," dedi ve Seansın bu şekilde başlaması çok şaşırtıcıydı, zira yoğun bir şekilde riskten kaliteye kaçış vardı" şeklinde görüş bildirdi.

Trump'ın zaferi, S&P 500'ün tarihindeki ikinci en uzun boğa piyasasının gerçekleşmesini sağladığı düşünülen politikaların devam ettirilmeyeceği endişelerini güçlendirmesinden dolayı, piyasalarca pek hoş karşılanmadı. Seçimlere doğru, anketlerin büyük bölümü Demokrat aday Hillary Clinton'ın önde gittiğini gösteriyordu. Cumhuriyetçi aday Donald Trump, seçim kampanyasında, ABD'ye göçü azaltacağı ve serbest ticaret anlaşmalarını yeniden gözden geçireceği tahhüdünde bulunmuştu. Trump, zafer konuşmasında, ABD altyapısının yeniden inşasına odaklanacağını söyledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.4 yükselerek New York saati ile 11:30'da 2,147.90 puana çıktı.

(19:45'te güncellendi)