Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri ve para birimleri, ABD'de başkanlık seçim sonuçlarının Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın Demokrat rakibi Hillary Clinton'ın önünde gittiğini göstermesinin ardından sert düştü.

Trump'ın seçilme olasılığının barometresi olan Meksika pesosu, son sekiz yılın en sert düşüşünü göstererek tarihinin en düşük seviyesine gerilerken, Türk Lirası tüm zamanların en düşük seviyesine indi ve Güney Afrika randı dört haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Trump'ın kazanma şansının artması sonrası yatırımcılar gelişen piyasa varlıklarından çıkarak güvenli liman niteliğindeki varlıklara yöneliyor.

Clinton ve Trump başa baş bir seçim yarışı içinde ve Trump, Beyaz Saray iin oldukça önemli olan kilit Florida, Ohio ve Kuzey Carolina eyaletlerinde önde gidiyor. Piyasalar bu hafta, seçim öncesi anketlerin Clinton'ın kazanacağını işaret etmesinden dolayı ralli yapmıştı. Clinton'ın kazanması, Trump'ın dış ticarette korumacı tedbirler alacağını kaydetmesinden dolayı, gelişen piyasalar tarafından olumlu karşılanacaktı.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Bu safhada açıklanan oylar açık bir şekilde Trump'a yöneliş durumda ve piyasalar bunu sevmedi," dedi ve "Piyasalar şu anda sallantıda" şeklinde görüş biildirdi.